Τρίτη 27.02.2024 | Εορτάζουν: Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπιάδα, Νήσιος, Νήσης

Περιθώρια στοχευμένων φοροελαφρύνσεων το 2019

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18.07.2018 | 4:54 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Περιθώρια για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης βλέπει για το 2019 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας το πρωί στον ANT1 υποστήριξε ότι «οι δυνατότητες για τις πολιτικές, που θα μπορούν να ασκηθούν μετά και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας την 21η Αυγούστου, θα είναι αρκετά μεγαλύτερες», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019 να δούμε μια πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, καθώς δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκατ. ευρώ που θα είναι διαρκής, δηλαδή πλέον δεν θα είναι η λογική ενός κοινωνικού επιδόματος που θα δίνεται εφάπαξ και μόνο στην περίπτωση που έχουμε υπερπλεόνασμα».

«Έχουμε» διευκρίνισε «μια διαρκή δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος αυξάνεται περισσότερο το 2020 και πάει ο λέγοντας, επομένως εκεί πια θα δούμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να είναι και ο ΕΝΦΙΑ σε αυτά, σχολίασε: «οι φόροι ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι» και πως δεν πρέπει να προτρέχουμε δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και όλο το 2019 και θα περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης».

Σχετικά με το ζήτημα της περικοπής συντάξεων, η προνομοθέτηση του οποίου ήταν αποτέλεσμα πίεσης του ΔΝΤ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και από αυτή την εξέλιξη εξαρτώνται οι αποφάσεις που θα πάρουμε», εξηγώντας, ειδικότερα, ότι «έχουμε δέσμευση για τήρηση του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2019» και τονίζοντας πως «αυτός ο στόχος θα τηρηθεί». Υπογράμμισε ότι από την 21 Αυγούστου η κατάσταση θα είναι ριζικά διαφορετική, η παρακολούθηση δεν είναι των μέσων, αλλά των στόχων. Και πως «εφόσον οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης