Τρίτη 27.09.2022 | Εορτάζουν: Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

Παίρνοντας σοβαρά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ

ΤΟΠΙΚΑ20.06.2019 | 6:20 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Πριν αρκετό χρονικό διάστημα καφετέρια στα Τρίκαλα έκανε την αρχή δίνοντας τη δυνατότητα σε τυφλούς συμπολίτες, επισκέπτες ή Τρικαλινούς να μπορούν να διαβάσουν τον τιμοκατάλογό τους. Μιλάμε για την περίπτωση του “The Love Shake” που προχώρησαν στη διαμόρφωση καταλόγου και στη μορφή Μπράιγ.

Το δρόμο αυτό ακολουθούν και άλλοι ιδιώτες επιχειρηματίες στην περιοχή μας όπως στην περίπτωση του ταχυφαγείου Ασσος που επίσης έχει τυπώσει κατάλογο στη μορφή Μπράιγ εναρμονιζόμενοι όχι μόνο με τους κανόνες , που αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα αυστηροί, αλλά κυρίως με το αυτονόητο της προσβασιμότητας. Πλέον, όλο και πιο πολλοί επιχειρηματίες μπαίνουν στη διαδικασία να διαμορφώσουν προσβάσιμες επιχειρήσεις με κάθε τρόπο, είτε σε άτομα με κινητική αναπηρία, είτε σε περιπτώσεις όπως οι τυφλοί και όχι μόνο. Μένει να δούμε πότε αυτό θα γίνει καθολική παρέμβαση, όχι μόνο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και στην πλευρά του δημόσιου τομέα και υπηρεσιών.

Τι προβλέπει ο νόμος;

Περιφέρειες, δήμοι και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα, έχουν ελάχιστο περιθώριο για να εναρμονιστούν με τους όρους της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων, που υπέγραψε η χώρα μας και ήδη έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της.

Δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες στα Τρίκαλα, μέχρι και το 2020, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αφορούν στην προσβασιμότητά τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ορίσουν έναν υπεύθυνο παρακολούθησης του μηχανισμού εφαρμογής τους, ο οποίος θα έχει λόγο γι’ όλα τα έργα που σχεδιάζονται μέχρι και στη μορφή που θα έχουν τα δημόσια έγγραφα ή και τα ενημερωτικά φυλλάδια και ό,τι άλλο εκδίδεται και απευθύνεται στους πολίτες.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης