Σάββατο 02.12.2023 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ08.11.2023 | 5:23 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες των φορολογούμενων για φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία ή διαφθορά. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν 530 επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες ή παραπάνω από 70 την ημέρα.

Για τους φορολογούμενους που καταγγέλλουν υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς μέσω της ειδικής εφαρμογής δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία χρηματική επιβράβευση.

Η οικονομική επιβράβευση καθιερώνεται αρχικά για τις καταγγελίες που γίνονται στην εφαρμογή Appodixi και σε δεύτερο χρόνο θα εφαρμοστεί και για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφάνειας στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Οι πολίτες που αποκαλύπτουν «μαϊμού» αποδείξεις μέσω της εφαρμογής Appodixi στα κινητά τηλέφωνα θα λάβουν μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με αξία της συναλλαγής και εφόσον διαπιστωθεί φοροδιαφυγή. Το μέτρο περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να δοθεί αναδρομικά σε όσους έχουν ήδη καταγγείλει μέσω του Appodixi περιπτώσεις «μαϊμού» αποδείξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 215.000 φορολογούμενοι έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή Appodixi στο κινητό τους με τις καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για αποδείξεις να υπερβαίνουν τις 135.000 εκ των οποίων 75.000 είναι ανώνυμες και 55.000 επώνυμες.

Η ΑΑΔΕ, για να διευκολύνει τους φορολογούμενους που θέλουν να κάνουν χρήση της νέας πλατφόρμας καταγγελιών εξέδωσε αναλυτικό οδηγό με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης