Κυριακή 24.09.2023 | Εορτάζουν: Θέκλα, Κόπρος, Κόπρις, Μυρσίνη, Μυρτώ, Μυρτιά, Μυρτιδιώτισσα, Μύρτα, Μυρσώ, Μέρσα, Αμερισούδα, Αμερσούδα, Αμέρσσα, Αμέρσα, Πέρσης, Περσεφόνη, Πέρσα, Πέρση

Πληθωρισμός: Στο 9% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ30.11.2022 | 6:37 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στο 9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Νοέμβριο από 9,5% που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Οι αγορές παρακολουθούν την πορεία του πληθωρισμού προκειμένου να μπορέσουν να προβλέψουν τη πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή της πολιτική.

Ο Δεκέμβριος θα είναι ένας ακόμη ιδιαίτερα σημαντικός μήνας για την πορεία της νομισματικής πολιτικής καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθούν να ισορροπήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων μεταξύ καταπολέμησης του πληθωρισμού και προστασίας της οικονομίας από την ύφεση. Με μόλις μια ημέρα διαφορά, στις 14 και 15 του μήνα, FED και ΕΚΤ αντίστοιχα όχι μόνο θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά και αναμένεται να δώσουν σήμα για την πορεία που θα ακολουθήσουν το 2023.

Η FED έχει αρχίσει να δίνει σήμα ότι μπορεί να κόψει ρυθμό με τις μεμονωμένες πολύ υψηλές αυξήσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης κάθε φορά και να κινηθεί προς νέα αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσεων. Το ίδιο φέρονται να εξετάζουν και τα στελέχη της ΕΚΤ μετά τα πρόσφατα μεγάλα άλματα στο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης -την ώρα που υπάρχουν αντιδράσεις “γερακιών” όπως κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας ο Ρόμπερτο Χόλτσμαν που ζητά αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση των επιτοκίων με αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, καθώς οι πρώτες επαφές που έχουν γίνει για το θέμα υποδηλώνουν έλλειψη δυναμικής για νέα κίνηση 75 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Όλα μπορεί να αλλάξουν βέβαια εάν υπάρχει κάποια έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Τη περασμένη Δευτέρα, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοικτές όλες τις επιλογές όσον αφορά το μέγεθος και τον αριθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων της EKT, τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική θα εξαρτηθεί από διάφορες μεταβλητές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης