Κυριακή 16.06.2024 | Εορτάζουν: Μνημόνιος, Τύχων, Τίχων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Πολλές οι καταγγελίες των εργαζομένων στο Ε.Κ. Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ19.05.2024 | 9:02 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα τελευταία 15 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην το εργασιακό περιβάλλον για χιλιάδες εργαζόμενους.

Ακολούθησε σε μικρό χρονικό διάστημα, η κατάργηση της μετενέργειας με αποτέλεσμα την κατάρρευση της «πυραμίδας των συλλογικών συμβάσεων», πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί το σύστημα των αμοιβών.

Εργασιακά κεκτημένα καταστρατηγήθηκαν και ο εργαζόμενος βρέθηκε στη δυσχερή θέση να αμύνεται διαρκώς, ακόμα και για τα απολύτως προφανή, δηλαδή το ύψος των αποδοχών του ή για τις ώρες εργασίας του.

Κάτι που αποτυπώνεται και σε τοπικό επίπεδο, σχεδόν καθημερινά!   Εδώ και ένα μήνα που το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων επαναλειτουργεί οι εργαζόμενοι τηλεφωνούν ή προσέρχονται στον φορέα, ζητώντας στήριξη και βοήθεια.

Οι καταγγελίες αφορούν τις συνθήκες εργασίες τους, κυρίως σε ό,τι αφορά στο ωράριο τους και τις συμβάσεις τους.

«Είναι καθεστώς πια σε πολλές επιχειρήσεις, η υπέρβαση του ωραρίου εργασίας» ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων Δημήτρης Αρμάγος, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και εάν καταβάλλονται οι υπερωρίες, υπάρχει η υπερεντατικοποίηση της εργασίας.

Καταγγελίες υπάρχουν κα για τον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων, μια κατάσταση που έρχεται ως αποτέλεσμα της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων οι εργαζόμενοι ζουν με ανασφάλεια, ενώ είναι ευάλωτοι απέναντι σε κάθε εργοδότη, αφού γνωρίζουν πια ούτε πότε θα πληρωθούν, ούτε πότε και κυρίως εάν θα έχουν την επομένη ημέρα δουλειά».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι η Διοίκηση στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, μέσω διαφόρων παρεμβάσεων.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων θα προχωρήσει σε ευρεία σύσκεψη με τους αντιπροσώπους των σωματείων, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν ως σημείο αναφοράς για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.

Όπως σημείωσε ο κ. Αρμάγος «η λειτουργία των σωματείων είναι σημαντική για την οργάνωση των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους χώρους εργασίας».

Αύξηση μισθών και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Η επαναφορά των εργαλείων της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί το βασικότερο αίτημα των σωματείων και των συνδικάτων, αλλιώς δεν είναι εφικτή η βελτίωση των μισθών.

Αυτό γίνεται κατανοητό και από τα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης στον ιδιωτικό τομέα το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2023, υπογράφηκαν 209 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν 137.179 μισθωτούς. Από αυτές, μόνο 59 συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις μισθών, ενώ οι υπόλοιπες δεν περιλαμβάνουν μισθολογικές ρυθμίσεις.

Ευαγγελία Κάκια

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης