Πέμπτη 01.06.2023 | Εορτάζουν: Ευέλπιστος, Ευελπίστη, Ιέραξ, Ιέρακας, Γέρακας, Γεράκης, Γερακίνα, Πύρρος, Πύρος, Πύρρα, Πύρα, Θεσπέσιος, Θεσπέσης, Θεσπέσια, Ιουστίνος

Πολυφωνικό Καραβάνι: Στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ19.12.2020 | 2:54 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την εγγραφή μετ’ επαίνων του προγράμματος «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου» στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενέκρινε στη 15η ετήσια συνεδρίασή της (14-19/12/2020) η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003).

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «το πρόγραμμα για το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου, είναι η πρώτη εγγραφή της Ελλάδας στον Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τους επαίνους της Επιτροπής για την αρτιότητα της υποψηφιότητας. Ό,τι αποτελεί τη συλλογική ταυτότητα του λαού μας, είναι οι παραδόσεις μας, οι τεχνικές, οι πρακτικές, οι γιορτές που περνούν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με το Εθνικό Ευρετήριο, φροντίζει για την καταγραφή, την αποτύπωση και τη διασφάλιση αυτών των στοιχείων που συνθέτουν την ‘Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά».

Η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί διεθνή συνθήκη που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 2003 και κυρώθηκε από την Ελλάδα το 2006. Προέκυψε ως ώριμος καρπός του διεθνούς προβληματισμού σχετικά με την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτισμικές πρακτικές που συγκροτούν τη ζωντανή παράδοση (π.χ. μουσική, χορός, γνώσεις και πρακτικές κ.ά.) και οι οποίες δεν αφήνουν πάντοτε απτό, υλικό ίχνος. Καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία για την εφαρμογή της Σύμβασης στην Ελλάδα είναι η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης