Δευτέρα 16.05.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Πολυμελής αντιπροσωπεία στον Υπουργό Παιδείας

ΤΟΠΙΚΑ09.10.2018 | 6:30 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Ορίστηκε τελικά για την Πέμπτη το μεσημέρι, το ραντεβού των Τρικαλινών φορέων με τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα της κατανομής των Σχολών και των Τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η συνάντηση έχει οριστεί στις 13.30 και η αντιπροσωπεία που θα υποδεχθεί ο κ. Γαβρόγλου αναμένεται να είναι πολυμελής, καθώς θα συμμετέχουν σε αυτοί όλοι οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα.

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως το καλάθι που κρατάνε όλοι είναι μικρό, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στους Τρικαλινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και με γνωστή τη θέση της κ. Δριτσέλη, το βάρος πέφτει κυρίως στους κ. Παπαδόπουλο και Σιμορέλη, για να υπάρξει κάποια αλλαγή, με τους ίδιους να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, σε δηλώσεις που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αλλάξει κάτι.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση θα επιδοθεί στον υπουργό το παρακάτω ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, όπως διαμορφώθηκε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου 2018:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων εκφράζει την απογοήτευσή του για το νομοσχέδιο σχετικά με τη νέα δομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατατέθηκε ήδη προς διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας.

Παρά το πλήθος των σχολών και τμημάτων που προς πάσα κατεύθυνση χαρίζονται αφειδώς, η πόλη και ο νομός των Τρικάλων διαπιστώνουν ξανά την αποτυπωμένη και για χρόνια ισχύουσα πολιτική της αδικίας, του «φτωχού συγγενή», της ανισομερούς κατανομής τμημάτων. Αυτοί οι συσχετισμοί υπερνικούν την ομόθυμη επιθυμία ίδρυσης ενός αυτόνομου Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας. Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κινείται ανάμεσα σε βλέψεις, διαθέσεις και καταστρατηγήσεις της πραγματικότητας, πλήρως αντίθετο με τη λογική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες και με όλους τους πολίτες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων τονίζει ότι ισχύει πλήρως το κείμενο που επιδόθηκε ως υπόμνημα στον κ. Υπουργό, στις 11 Αυγούστου 2018. Σε αυτό επισημαινόταν ότι  με τις τότε προτάσεις της, η αρμόδια επιτροπή « δεν θεράπευσε επί της ουσίας τις ενδοπεριφερειακές  ανισότητες και έδωσε την αίσθηση ότι πρόκειται για “συρραφή ενδοπανεπιστημιακών επιθυμιών και ευσεβών πόθων” ή άλλων συμφωνιών, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν».

Δυστυχώς, τα ίδια ισχύουν και τώρα, παρά τις συζητήσεις και  επισημάνσεις που ακολούθησαν.

Δυστυχέστερα, κατά τα φαινόμενα και παρά τα περί του αντιθέτου υπεσχημένα, οι προτάσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη. Παράλληλα δεν τηρήθηκαν κριτήρια σχετιζόμενα με τις αναπτυξιακές και εκπαιδευτικές προοπτικές της περιοχής μας, όπως δεν λήφθηκε υπόψη και ο βηματισμός ανάπτυξης που η τοπική κοινωνία με τόσο κόπο τα τελευταία χρόνια, έχει παρουσιάσει.

Επιμένουμε να τονίζουμε ότι η περιοχή των Τρικάλων μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο ισομερούς κατανομής τμημάτων με βάση:

– πρωτογενή τομέα,

– τουρισμό,

– τεχνολογία,

– αθλητισμό

Για τους λόγους αυτούς

Και επειδή, επιπροσθέτως, ο τρικαλινός λαός ήδη αισθάνεται – για άλλη μια φορά – πλήρως αδικημένος, απλός θεατής στα γρανάζια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, που θα έπρεπε πια να ανήκουν στο παρελθόν, ζητούμε εκ μέρους του:

– Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου από τη διαβούλευση

– Νέα διαβούλευση με τα πραγματικά επιστημονικά κριτήρια για κάθε νομό

– Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και συζήτηση επί των πραγματικών δεδομένων που ήδη ισχύουν για τον νομό Τρικάλων».

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης