Πέμπτη 30.05.2024 | Εορτάζουν: Εμμέλεια, Εμμελεία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ποσοτική αλλά όχι ποιοτική αναβάθμιση στην αγορά εργασίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ25.10.2023 | 6:01 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η αγορά εργασίας ανέκαμψε αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραμένουν αρνητικά. Οι νέοι, οι γυναίκες και τα άτομα με χαμηλή εξειδίκευση εξακολουθούν να έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ όπου παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης δεν συνοδεύεται με βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Η έμφυλη ανισότητα στην εργασία παραμένει αμετάβλητη, ενώ το ποσοστό ανεργίας να είναι διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έκθεση του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία διαπιστώνει – μεν – ανάκαμψη των ποσοτικών μεγεθών της αγοράς εργασίας, η οποία συνεχίσθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023, υπογραμμίζει  – δε – ότι  η δυναμική αυτή δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση της αγοράς.

Έτσι, η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στους νέους κάτω των 25 ετών και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης τόσο στις ηλικίες 20 – 64 ετών όσο και στις γυναίκες ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η ανεργία μειώθηκε 2,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάιο του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κλείνοντας στο 10,8%. Ειδικότερα, από την αρχή του 2023 παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται το πρώτο τρίμηνο πάνω από το 11%.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η εξέλιξη του ποσοστού απασχόλησης στο σύνολο του πληθυσμού. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέσης με το 2022, φτάνοντας τις 53,6 ποσοστιαίες μονάδες του συνολικού πληθυσμού.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης