Τετάρτη 05.10.2022 | Εορτάζουν: Χαριτίνη, Χαριτίνα, Χαρίτη, Τίνα, Χαρά, Μεθοδία, Ερμογένης

Πότε ανακοινώνονται οι προσλήψεις αναπληρωτών

ΕΛΛΑΔΑ05.09.2019 | 4:20 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να γίνει το πρώτο κύμα προσλήψεων χιλιάδων αναπληρωτών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως τόνισε στα «ΝΕΑ» η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να προχωρήσει συνολικά σε προσλήψεις  33.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών  ενώ  το 70% εξ αυτών αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Τα σχολεία άνοιξαν  για το προσωπικό τους, ώστε να οργανωθούν πριν από την επίσημη έναρξη των μαθημάτων τους την ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι διευθύνσεις εκπαίδευσης καταγράφουν τα κενά που υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της χώρας, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στις εισηγήσεις τους για την τοποθέτηση δασκάλων και καθηγητών. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν κάποιες μέρες στη διάθεσή τους ώστε να απευθυνθούν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και στις περιφερειακές διευθύνσεις για την τοποθέτησή τους στα σχολεία πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.

Στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία εντοπίζονται κάθε χρόνο οι περισσότερες ελλείψεις, οπότε και φέτος, όπως εκτιμάει ο αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στα κεντρικά υπηρεσιακα συμβούλια της πρωτοβάθμια εκπαίδευσης, Βασίλης Παληγιάννης, τα κενά θα είναι πάνω από 13.000. Πέρυσι είχαν προσληφθεί συνολικά 22.000 αναπληρωτές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία στη διάρκεια όλης της χρονιάς για να καλυφθούν οι ελλείψεις που προέκυπταν στις σχολικές τάξεις. Πάντως, ο αριθμός των προσλήψεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, παρά την υπογεννητικότητα και τη μείωση στον αριθμό των μαθητών που καταγράφουν οι εκπαιδευτικές έρευνες, τα τελευταία χρόνια βαίνει αυξανόμενος. Τρία χρόνια νωρίτερα, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, προσελήφθησαν συνολικά 14.000 αναπληρωτές δάσκαλοι για τα σχολεία της χώρας, πριν απο δύο χρόνια 16.000 άτομα και τελικά πέρυσι 22.000 άτομα.

Από την άλλη πλευρά, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και φέτος αναμένεται να καταγραφούν αυξημένες ανάγκες και κενά σε μαθηματικούς, φιλόλογους, φυσικούς, βιολόγους. Ειδικά στην ειδική αγωγή όπου αναμένονται και οι 4.500 μόνιμες προσλήψεις με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, η χρονιά θα ξεκινήσει και φέτος με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς καθώς οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των μόνιμων διορισμών θα καθυστερήσουν ως το τέλος του χρόνου. Ετσι, θα προσληφθούν τις επόμενες ημέρες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή. Οπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Παιδείας, όμως, σε όλες τις περιπτώσεις που οι σχετικοί πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών θα συμπίπτουν με εκείνους των επικείμενων μόνιμων προσλήψεων, οι εκπαιδευτικοί που θα έχουν ήδη προσληφθεί ως αναπληρωτές θα μονιμοποιηθούν και θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Κάθε χρόνο πάνω από 100.000 εκπαιδευτικοί υποβάλλουν αίτηση για μία θέση αναπληρωτή, ενώ πέρυσι προσελήφθησαν καθ’ όλη τη σχολική χρονιά 31.300 αναπληρωτές με το πρώτο «κύμα» προσλήψεων του Σεπτέμβρη να φτάνει τις 19.480. Φέτος, ο αριθμός των αιτήσεων ήταν αυξημένος, λόγω της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και περίπου 40.000 εκπαιδευτικοί και προσωπικό κατέθεσαν τα χαρτιά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης