Τετάρτη 12.05.2021 | Εορτάζουν: Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία, Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Μυροφόρα

Που βρίσκονται τα Τρίκαλα στο νέο Πανεπιστημιακό Χάρτη στη Θεσσαλία

ΤΟΠΙΚΑ18.01.2019 | 5:53 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ένα νέο Πανεπιστημιακό τοπίο ξημερώνει για τη Θεσσαλία, αλλά και για τα Τρίκαλα, με σημαντικές αλλαγές τόσο στις ειδικότητες των Σχολών αλλά και στην γεωγραφική τους κατανομή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το αντίστοιχο νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όσον αφορά το Νομό μας δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση όσον αφορά τα τμήματα που τελικά θα έρθουν, παρά μόνο το ότι προστέθηκε ένα ακόμη Ινστιτούτο Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών, μετά από σχετική τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Δριτσέλη και συνυπογράφουν και οι άλλοι δύο βουλευτές Τρικάλων του κόμματος.

Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενε κανείς πως θα αλλάξει κάτι από την στιγμή που το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Άλλωστε και εκεί η συζήτηση εξαντλήθηκε περισσότερο σε άλλα θέματα, παρά σε ότι αφορά την κατανομή Σχολών και Τμημάτων. Κάτι το οποίο ήταν και αναμενόμενο άλλωστε. Όπως ήταν αναμενόμενο και ότι σε μία μέρα στην Ολομέλεια, να μην υπάρχει χρόνος για συζήτηση επί πολλών θεμάτων, ειδικά από την στιγμή που στη συζήτηση υπήρχε το νέο σύστημα μόνιμων διορισμών, για το οποίο έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση και υπήρξαν αντιδράσεις. Οπότε για μία ακόμη φορά ο Νομός καλείται να συμβιβαστεί με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Από το ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, μέσα από παρέμβασή των βουλευτών του στα ΜΜΕ, επισημαίνεται ότι «Τα Τρίκαλα εντάσσονται για πρώτη φορά με δυναμισμό και αξιώσεις στον νέο πανεπιστημιακό χάρτη της Θεσσαλίας. Με το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα θα λειτουργεί μία νέα Σχολή Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η οποία θα περιλαμβάνει τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα:

  1. Το υφιστάμενο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
  2. Το νέο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας.
  3. Το νέο αγγλόφωνο Τμήμα που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, European Department of Sports and Exercise Science (Ευρωπαϊκό Τμήμα Επιστημών του Αθλητισμού).

Επίσης, στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιουργείται ένα μεγάλο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, το Π.Ε.Κ. “Ιάσων”, εντός του οποίου θα λειτουργούν θεματικά Ερευνητικά Ινστιτούτα. Στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν :

  1. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Κινησιολογίας.
  2. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.

Ακόμη, στο νομοσχέδιο τίθενται οι θεσμικές βάσεις και για ακόμα δύο προσπάθειες που εφόσον προχωρήσουν θα αλλάξουν τον αναπτυξιακό χάρτη του Νομού Τρικάλων. Συγκεκριμένα :

  1. Υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας η δημιουργία ενός υπερυπολογιστικού συστήματος διαχείρισης πληροφοριών, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα, αφενός, διεύρυνσης των εφαρμογών “έξυπνης πόλης” και αφετέρου, τη διαχείριση ευρύτερων βάσεων ερευνητικών δεδομένων, με στόχο την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πόλου έντασης γνώσης, συνδεδεμένου με την “ευρωπαϊκή κοινωνία της γνώσης.”
  2. Ενθαρρύνεται η ολοκλήρωση των μελετών για τη χρηματοδότηση της αναρριχητικής πίστας διεθνών προδιαγραφών στις εγκαταστάσεις της νέας Σχολής Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας των Τρικάλων. Μία τέτοια δομή θα εδραιώσει τα Τρίκαλα στον χάρτη του διεθνούς αθλητισμού, με δεδομένο ότι το 2020 η αναρρίχηση αναγνωρίζεται ως Ολυμπιακό Άθλημα».

Αναφέρουν επίσης, παρά τις αντιδράσεις από τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς, ότι «Για όλους αυτούς τους λόγους, Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή στήριξε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας για τη νένα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρά τις διάφορες κορώνες που ακούστηκαν από εκείνους που για μικροπολιτικούς λόγους δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι ακαδημαϊκές συνέργειες στην πόλη μας».

 

Ο κ. Σκρέκας

Στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι τα Τρίκαλα «αδικούνται κατάφωρα και με μοναδικό τρόπο».

Ειδικότερα διαπίστωσε ότι, το νομοσχέδιο δεν σχεδιάστηκε με κανένα ακαδημαϊκό, επιστημονικό, αξιοκρατικό, οικονομικό ή άλλο κοινωνικό κριτήριο. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι «τα μόνα δεδομένα που έχετε χρησιμοποιήσει αφορούν ρουσφετάκια σε «ημετέρους», πιθανότατα συναδέλφους σας, που εξυπηρετούν συμφέροντα φίλων ή συντεχνιακών σας συνοδοιπόρων».

Ο κ. Σκρέκας, κατήγγειλε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον οποίο περιλαμβάνονται τριάντα τέσσερα τμήματα, είκοσι δύο νέα και ένα με υποσχετική, το οποίο ιδρύεται στα Τρίκαλα. Από τα τριάντα πέντε τμήματα μόλις τα τρία, δηλαδή δύο που θα ιδρυθούν και ένα με υποσχετική, θα έχουν έδρα τα Τρίκαλα. Δηλαδή μόλις το 5% των τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου θα έχουν έδρα τα Τρίκαλα. Ανέλυσε δε ότι ιδρύονται στη Λάρισα εννέα τμήματα, εκ των οποίων επτά νέα, στον Βόλο δεκατέσσερα τμήματα, εκ των οποίων δύο νέα, στη Λαμία πέντε τμήματα, εκ των οποίων τρία νέα, στην Καρδίτσα τέσσερα τμήματα, εκ των οποίων τρία νέα. Στα Τρίκαλα όμως παραμένουν να λειτουργούν μόνο δύο τμήματα και ένα με υποσχετική, και μάλιστα χωρίς καθηγητές, χωρίς φοιτητές, χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς υπουργικές αποφάσεις. Ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Πάτε να κοροϊδέψετε τον λαό των Τρικάλων και τους συναδέλφους της Βουλής των Ελλήνων».

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό τα Τρίκαλα απομονώνονται ακόμα περισσότερο με ευθύνη της Κυβέρνησης, «ουσιαστικά επιτελείτε έναν πανεπιστημιακό αποκλεισμό της περιφερειακής ενότητας των Τρικάλων» σημείωσε. «Είναι απαίτηση και του λαού των Τρικάλων και των θεσμών των Τρικάλων να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο και να το ξαναφέρετε σ’ ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» κατέληξε.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop