Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος τα «Ασκληπιεία» στην Πιαλεία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΑ18.06.2018 | 6:50 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Για μία ακόμη χρονιά, πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση «Ασκληπιεία» στην Πιαλεία, που διοργάνωση ο Δήμος Πύλης η Τοπική Κοινότητα Πιαλείας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιαλείας (Οι φίλοι του μουσείου Πιαλείας).

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δημήτριος Παπαγιανόπουλος ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της εκδήλωσης, ενώ έκανε μια σύντομη ιστορική  αναδρομή στον Ασκληπιό.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας τόνισε στην ομιλία του πως «αυτή η συνεδριακή εκδήλωση Ασκληπιός και Πιαλεία δεν έχει μόνο στόχο την αναφορά στον Ασκληπιό και στο Φαρμακοτριβείο, αλλά και να αναδειχθεί η Πιαλεία τουριστικά και να  την επισκέπτεται πολύς κόσμος.

Θέλω να συγχαρώ τον Ορειβατικό Σύλλογο Πιαλείας  για τις δράσεις του ανακαλύπτοντας τα μονοπάτια που βάδιζε ο Ασκληπιός, χαίρομαι επίσης που η Πιαλεία έχει ανθρώπους που προσπαθούν για την σύνδεση του χθες με το σήμερα μέσα από τις παραδόσεις μας».

Τελειώνοντας ο κ. Μαράβας τόνισε ότι «συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Τρκκαίων για την ανάδειξη του Ασκληπιού, αλλά και σαν Δήμος Πύλης προχωράμε σε δράσεις όπως  στην δημιουργία βοτανικού κήπου στο πάρκο του Ασκληπιού στην είσοδο του Χωριού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας στάθηκε στην ευκαιρία το κόνσεπτ του Ασκληπιού είναι ένα όραμα μεγάλο και έχει δυνατότητες  τουριστικής εκμετάλλευσης και ανάδειξης της περιοχής.

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο Κων/νο Μαράβα ανέφερε ότι πρέπει να δουλέψουν και οι δύο Δήμοι, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Αντιπρόεδρος του Σύλλογου «Φίλοι του μουσείου Πιαλείας» κ. Χριστίνα Ζορμπά αναφέρθηκε στον πανέμορφο και ευλογημένο τόπο της Πιαλείας και στην ιστορική περιοχή του Παλαιοκάστρου , που υπήρχε το Φαρμακοτριβείο του Ασκληπιού που μαζί με τα αντίστοιχα της Πόρτας Παναγιάς και Φήκης τροφοδοτούσαν το Ασκληπιείο της Τρίκκης. Τελειώνοντας τόνισε η κ. Ζορμπά  ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πρέπει να γίνουν θεσμός στην Πιαλεία.

Ακολούθησαν οι  εισηγητές κ. Χρήστος Λύκας Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Τα αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά από τον Ασκληπιό και την σύγχρονη ιατρική» και ο κ. Θωμάς Δασκάλου  Αρχιτέκτων με θέμα «Ασκληπιός ο ομφάλιος λώρος μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.»

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης