Κυριακή 29.05.2022 | Εορτάζουν: Θεοδοσία, Θεοδόσω, Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια, Υπομονή

Πραγματοποιήθηκε η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ08.10.2019 | 4:44 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τις «προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο καταδίκασαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Αθήνας – Λευκωσίας – Καΐρου, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Στις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητστοτάκης τόνισε ότι και οι τρεις χώρες στέλνουν ρητό μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι έθεσε το συγκεκριμένα θέμα στον αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα.

Και οι τρεις εκφράσαμε ρητά την καταδίκη μας στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, που προσβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση. Παράλληλα, καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, θέμα που έθεσα και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που επισκέφθηκε την Αθήνα» είπε αναφορικά με τις τουρκικές κινήσεις» είπε αναφορικά με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Τόνισε, δε, πως «συζητήσαμε και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη σε συνέχεια της επίσκεψης του έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια. Μιλήσαμε για τις ενέργειες στα Βαρώσια, αλλά και η ενέργεια στο τεμάχιο 7 που ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει δοθεί σε εταιρίες προς αξιοποίηση».

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τη Λευκωσία, αλλά και με όλους τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους μας» κατέληξε.

«Η Αίγυπτος δεν είναι μόνο μια φιλική χώρα, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Η σημερινή μας συνάντηση είναι απόδειξη του πόσο έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί μας. Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό γνώμονα την προώθηση ευημερίας, ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας» συνέχισε και συμπλ

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης