Τρίτη 24.05.2022 | Εορτάζουν: Παλλαδία, Παλαδία, Παλλάδα, Παλάδα, Μαρκιανή, Μαρκιάνα, Μαρκιανή, Μαρκιάνα, Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ, Χριστιανός, Χριστιανή

Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ05.04.2019 | 5:45 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Από «καμπανάκια» για μη παρέκκλιση από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για επιτήρηση σε φλέγοντα θέματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια, συνοδεύεται η απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης του ενός δισ προς την Αθήνα, που ελήφθη την Παρασκευή στο Βουκουρέστι.

Οπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση, χαιρετίζεται η προσήλωση της Αθήνας σε βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ESM, ωστόσο εκφράζεται και η προειδοποίηση ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.

Χαρακτηρίζεται «σημαντικό» να υπάρξει συνέχεια στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να διασφαλιστεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά και για ένα σχέδιο δράσης σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια», με στόχο, όπως σημειώνεται, την εξάλειψη των συσσωρευμένων περιπτώσεων μέχρι το τέλος του 2021. Διευκρινίζεται δε ότι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία, που αποτέλεσε και το βασικό αγκάθι στις συζητήσεις των δύο πλευρών τον τελευταίο καιρό, θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.

Οπως αναφέρεται, οι συγκεκριμένοι τομείς «θα παραμείνουν υπό παρακολούθηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης». Ακόμη, αναφορά γίνεται και στα εργασιακά, καθώς επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης «εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης