Δευτέρα 28.11.2022 | Εορτάζουν: Ειρήναρχος

Προχωρά η προσπάθεια για το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» στην Καλαμπάκα

ΤΟΠΙΚΑ23.08.2018 | 1:10 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την ανάθεση μελέτης σε εταιρεία για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προετοιμασία πρότασης για την δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» αποφάσισε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης.

Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει εκφράσει από τον περασμένο μήνα ο Δήμαρχος, ο οποίος είχε συζητήσει το θέμα και σε συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμπάκας.

Πλέον με την κίνηση αυτή δρομολογείται η διαδικασία, ώστε να ο Δήμος να προλάβει τις ημερομηνίες ως τις 20 Σεπτεμβρίου που λήγει η κατάθεση αιτήσεων, αν και όπως φαίνεται ελπίζει και σε μία μικρή παράταση, που είναι πολύ πιθανό πάντως να δοθεί.

Το θετικό είναι πως φαίνεται να δίνεται λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει με το δρόμο ήπιας κυκλοφορίας που απαιτεί το πρόγραμμα για την υλοποίησή του. Ο Δήμος πίστευε πως κάποιοι οδοί είναι χαρακτηρισμένοι ως ήπιας κυκλοφορίας, αφού είχαν γίνει παρεμβάσεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν χαρακτηριστεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Σινάνη ο Δήμος προώθησε τις διαδικασίες, ώστε να χαρακτηριστεί ένας δρόμος που έχει τα κριτήρια που ζητούνται. Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση – διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να καθοριστούν οι αναγκαίες κινήσεις. Η συνάντηση ήταν να γίνει νωρίτερα, αλλά είναι λογικό λόγω καλοκαιριού να πήγε λίγες μέρες πιο πίσω.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την προηγούμενη συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμπάκας, είχε ζητηθεί από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Γιώργο Δήμου να συγκεντρωθούν κάποια στοιχεία που χρειάζονται από την πλευρά των εμπόρων, για να μην χαθεί χρόνος.

Το κόστος ανάθεσης της μελέτης είναι κοντά στις 25.000 ευρώ, ποσό που αν εγκριθεί το πρόγραμμα θα βαρύνει αυτό, σε διαφορετική περίπτωση τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα κληθούν οι δήμοι σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους σε κοινά σχήματα να καταθέσουν κοινή πρόταση που θα αφορά στη δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου στο δήμο. Σε περίπτωση που ο εμπορικός σύλλογος δεν συμφωνεί, τότε ο δήμος θα μπορεί να καταθέσει σχετική πρόταση από κοινού με το επιμελητήριο της περιοχής.

Ο δήμος θα μπορεί να λάβει κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ και ο εμπορικός σύλλογος ή το επιμελητήριο για το δικό του κομμάτι παρεμβάσεων θα διαχειριστεί ένα ποσό 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει.

Σημειώνεται ότι προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις ακόμη κι αν δεν είναι μέλη του συλλόγου.

Σε ό,τι αφορά στα πληθυσμιακά κριτήρια, για την ηπειρωτική χώρα αφορά σε πόλεις με κατοίκους από 5.000 και πάνω και για τη νησιωτική χώρα πόλεις με 2.500 και πάνω. Δηλαδή το ποσό που θα διαχειριστεί ο εμπορικός σύλλογος ή το επιμελητήριο ανέρχεται, το λιγότερο, στα 100.000 ευρώ και το επιμελητήριο ή ο εμπορικός σύλλογος είναι αυτοί που θα δεσμευτούν ότι θα προχωρήσουν στην ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής παρέμβασης με αλλαγή των προσόψεων, επί τη βάσει μίας αρχιτεκτονικής μελέτης που θα έχει αναθέσει ο δήμος και θα αφορά στην ταυτότητα που θα έχει η περιοχή.

Στο κοινό σχέδιο το πρώτο βήμα είναι να καθοριστεί η περιοχή παρέμβασης, η οποία θα είναι τουλάχιστον 400 μέτρα, είτε υφιστάμενος πεζόδρομος είτε δρόμος, αλλά στο τέλος της δράσης θα παραδοθούν 400 μέτρα πεζοδρομημένος ή ήπιας κυκλοφορίας δρόμος ή συνδυασμός αυτών των δύο και στο εγχείρημα θα συμμετέχει τουλάχιστον το 70% των επιχειρήσεων που αφορά η παρέμβαση και δεν μπορεί το 70% να είναι λιγότερο αριθμητικά από 50 επιχειρήσεις.

Ο δήμος για το 1,5 εκατ. ευρώ θα κάνει παρεμβάσεις για αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, όπως παρεμβάσεις για τις υποδομές, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, το μικροκλίμα, τη διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης