Δευτέρα 15.04.2024 | Εορτάζουν: Λεωνίδας, Λεωνίδης, Λεώ, Λεωνιδία, Κρήσκης

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Πρόγραμμα προστασίας της καστανοκαλλιέργειας

ΤΟΠΙΚΑ29.04.2023 | 3:00 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το πρόγραμμα για την προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς, στο πλαίσιο της συνεχούς προστασίας των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 15.000 ευρώ για την προμήθεια ωφελίμων Torymus sinensis.  Ουσιαστικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας για 4η συνεχή χρονιά χρηματοδοτεί με ίδιους πόρους την εφαρμογή του βιολογικού τρόπου αντιμετώπισης της σφήκας της καστανιάς και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες και ειδικότερα στους δήμους Αγιάς, Τεμπών της ΠΕ Λάρισας και Πύλης, Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων, Παλαμά της ΠΕ Καρδίτσας και Ζαγοράς Ξουριχτίου της ΠΕ Μαγνησίας.

«Η παραγωγή είναι ζωή. Αν δεν παράξουμε, δεν υπάρχει μέλλον. Προτεραιότητα μας είναι η προστασία των τοπικών αγροτικών προϊόντων και του αγροτικού εισοδήματος. Η καστανοκαλλιέργεια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί το 30% περίπου της συνολικής έκτασης κάστανου της Ελλάδας και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους θεσσαλούς καστανοπαραγωγούς. Το 75-80% περίπου της παραγωγής κάστανου εξάγεται, με κύριο προορισμό κυρίως την Ιταλία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (20-25%) προωθείται στην εγχώρια αγορά. Αν συνυπολογιστεί ότι η καστανιά αξιοποιεί άγονα και ορεινά εδάφη, γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί μία σημαντική καλλιέργεια για τον αγροτικό πληθυσμό της Περιφέρειάς μας. Στηρίζουμε στην πράξη τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης