Παρασκευή 19.04.2024 | Εορτάζουν: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Προγράμματα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ30.01.2023 | 6:31 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Χρονιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρούν οι τράπεζες το 2023, καθώς θα «τρέξουν» συνδυαστικά τα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου, του νέου ΕΣΠΑ και φυσικά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχει ανοίξει τις πύλες του τόσο για τις μικρομεσαίες όσο και τις μικρές επιχειρήσεις, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια για το σκέλος που προέρχεται από το Ταμείο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νέο ΕΣΠΑ με τη σειρά του, μέσα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και τις δύο δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση, που αναμένονται στα τέλη του μήνα, ανοίγει μαζί με τον αναπτυξιακό τον χορό των επιδοτήσεων και θα λειτουργήσει ενισχυτικά στις επενδυτικές πρωτοβουλίες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με στόχο την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον της ψηφιακής εποχής και της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Τα χρηματοδοτικά μπάτζετ των τραπεζών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύονται από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που «τρέχουν» ήδη και εξασφαλίζουν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, αλλά και αυτά που δρομολογούνται για το 2023 και αναμένεται σύντομα να διατεθούν στην αγορά, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ. Με βάση τον σχεδιασμό στα νέα προγράμματα της ΕΑΤ το κόστος χρήματος θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 40%, ενώ το επιτόκιο θα είναι επιδοτούμενο για τα πρώτα χρόνια, στις περιπτώσεις αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων.

Τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχουν οι τράπεζες μέσα από τις καθιερωμένες γραμμές ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης και χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, συμπληρώνουν οι συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει και ανανεώνουν κάθε χρόνο με υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή ΤΕράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το European Investment Fund (EIF) και η EBRD. Τα πρώτα προγράμματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο ράφι των τραπεζών και αναμένεται να εμπλουτιστούν έως τα τέλη του α΄ τριμήνου, στοχεύοντας μέσω των διευκολύνσεων που παρέχουν, όπως η εγγύηση μέρους του δανείου, να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους τιμολόγησης, σε μια περίοδο που η άνοδος των επιτοκίων αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα για τις ΜμΕ.

Τέσσερα νέα προγράμματα σχεδιάζει για το προσεχές διάστημα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), ενώ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες τίθεται σε λειτουργία το πρώτο microfinance εργαλείο, το νέο Ταμείο Μικρών Δανείων προς αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Τα νέα προγράμματα έρχονται σε συνέχεια των υφισταμένων χρηματοδοτικών προϊόντων, δηλαδή τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (που είναι τα φθηνότερα επενδυτικά δάνεια της αγοράς), το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΜΕΔΕ για κεφάλαια κίνησης και το Ταμείο Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων, που «τρέχουν» στην αγορά και διατίθενται σχεδόν από όλες τις τράπεζες.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης