Δευτέρα 18.10.2021 | Εορτάζουν: Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα, Μαρίνος

Προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων με Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ26.09.2018 | 4:59 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Προοπτικές βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων διακρίνουν κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, στην κορυφή της ατζέντας της ωριαίας συζήτησης που είχαν οι δύο ηγέτες βρέθηκαν το Κυπριακό, το προσφυγικό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν απηύθυνε πρόσκληση επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, για μια συνάντηση εργασίας, δίχως ωστόσο να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να σημειωθεί μείωση της έντασης στην περιοχή, να υπάρχει άμεση και συνεχής επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, ενώ αποφάσισαν ότι θα πρέπει να επανεκκινήσουν κανονικά όλα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ετέθη, επιπλέον, η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ζητήματα ασφαλείας, ενώ από την πλευρά του κ. Τσίπρα δόθηκε βάρος στην ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών, κάτι που διασφαλίζεται μόνο με την απόλυτη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ως προς το Κυπριακό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα. Πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο Γκουτιέρες δεν αναφέρθηκε μόνο ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο κ. Ερντογάν, στάση ενδεικτική της εντελώς διαφορετικής ερμηνείας την οποία αποδίδουν οι δύο πλευρές στα αποτελέσματα του Κραν-Μοντανά τον Ιούλιο του 2017. Αλλωστε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διμερούς συνάντησης κορυφής, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) συζήτησαν ατύπως επί του θέματος. Οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν, επίσης, στην επαναφορά της θετικής ατζέντας, με έμφαση στην οικονομία, θέτοντας ξανά επί τάπητος την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, ει δυνατόν πριν από το καλοκαίρι του 2019.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop