Δευτέρα 01.03.2021 | Εορτάζουν: Ευδοκία, Ευδοκούλα, Ευδοκίτσα, Ευδοκή, Εύη, Παράσχος, Πάρης, Πάρις,Χαρίσιος, Χάρισος, Χαρίσης, Χαρίσα

Προς κύρωση η διευθέτηση Αθήνας – Ρώμης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13.06.2020 | 1:16 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στη Βουλή με τις αρμόζουσες διαδικασίες βρίσκεται πλέον η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη για τον ορισμό θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η συμφωνία αποτελεί επέκταση εκείνης του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και τη στήλη ύδατος που βρίσκεται καθ’ ύψος της γραμμής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δίδεται μειωμένη επήρεια όχι μόνο στην υφαλοκρηπίδα, αλλά και στις θαλάσσιες ζώνες στους Οθωνούς (ή Διαπόντια νησιά), περίπου στο 70%, καθώς και σε δύο ακατοίκητες νησίδες που βρίσκονται νότια της Ζακύνθου και ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου, τις Στροφάδες.

Στο κείμενο της συμφωνίας, που βρίσκεται πλέον στο ελληνικό Κοινοβούλιο, οι δύο πλευρές (Ελλάδα και Ιταλία) κινούνται με πνεύμα ενίσχυσης «των δεσμών καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» και με «επίγνωση της αναγκαιότητας να οριοθετήσουν επακριβώς τις θαλάσσιες ζώνες στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται να ασκούν τα αντίστοιχα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Τονίζεται ότι το τελικό κείμενο είναι σε συμφωνία με τις «σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), στην οποία και οι δύο χώρες είναι μέρη», αλλά και με την αντίστοιχη συμφωνία «για την οριοθέτηση των αντίστοιχων υφαλοκρηπίδων που υπογράφηκε στις 24 Μαΐου 1977 και τέθηκε σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου 1980». Με βάση την παραδοχή ότι η οριοθετική γραμμή για την υφαλοκρηπίδα του 1977 επεκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και άλλων χωρών, η συμφωνία έχει πέντε άρθρα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop