Τετάρτη 29.06.2022 | Εορτάζουν: Πέτρος, Πετρής, Πετράς, Πετράκης, Πετρουλάς, Πετρίνος, Πέτρα, Πετρούλα, Πετρία, Πετρίνα, Παύλος, Πώλ, Παυλίνα, Πωλίνα, Παύλιανη

Πρόσκληση σε 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ30.08.2019 | 2:53 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πρόσκληση σε περίπου 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους πέριξ των 10 δισ. ευρώ και εγγύηση στην α’ κατοικία, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου… νόμου Κατσέλη, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «κούρεμα» χρέους και κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, σχεδιάζουν να απευθύνουν μαζικά οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μετά την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να άρει την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία ένταξης στον επίμαχο νόμο, σειρά παίρνουν οι τράπεζες, αναλαμβάνοντας ήδη από μεθαύριο την ενημέρωση των δικαιούχων -σε ατομικό επίπεδο- για τα οφέλη του.

«Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες παράτασης της ισχύος του νέου Κατσέλη και μετά το τέλος του 2019 είναι πλέον 50/50, τα ιδρύματα φέρεται να έχουν αποφασίσει να κινηθούν “επιθετικότερα” στο επίμαχο ζήτημα», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως από τον περασμένο Ιούλιο μόλις δύο από τους 16.562 χρήστες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, πετυχαίνοντας ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνειά τους. Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση ορίστηκε η εξόφληση σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιδότηση 40% της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, και στη δεύτερη αποπληρωμή σε βάθος 25ετίας, με επιτόκιο 2% και κρατική επιχορήγηση της τάξεως του 50%.

«Τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε επιστολές στους δανειολήπτες που εμπίπτουν στα κριτήρια υπαγωγής του νέου νόμου, το συνολικό χρέος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ, με σκοπό την πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή τους σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, για να προσθέσει: «Hδη με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγκαινιάσαμε στις αρχές Ιουλίου ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης των πελατών μας μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων και τώρα θα γίνει και η ενημέρωση όλων όσοι μπορούν να ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της κύριας κατοικίας τους». Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο των 180.000 οφειλετών, που δικαιούνται υπαγωγής στον νέο νόμο Κατσέλη, η Eurobank κατέχει ποσοστό πέριξ του 20% (36.000 στον αριθμό).

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και οι υπόλοιποι όμιλοι, αφού, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπάρχει συνεννόηση ως προς το επίμαχο ζήτημα. «Στο τέλος της ημέρας η κάθε τράπεζα θα επιλέξει τη δική της στρατηγική, το αποτέλεσμα, ωστόσο, θα πρέπει να είναι το ίδιο: να αυξηθούν οι ρυθμίσεις μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ)», καταλήγουν.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Αλλάζω συσκευή - Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή