Τρίτη 21.03.2023 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Πρόσθετη ρευστότητα 5,8 δισ. διεκδικεί η Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ11.02.2023 | 1:28 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε πρόσθετες επιχορηγήσεις 769,2 εκατ. ευρώ και δάνεια της τάξης των 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του RΕPowerEU, προσβλέπει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, ενόψει της επικαιροποίησης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται ήδη για την αναθεώρηση αυτή και την προετοιμασία των σχεδίων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του REPowerEU, καθώς ο σχετικός κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος Φεβρουαρίου. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει να κατατεθεί η πρόταση αναθεώρησης από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει σχετική ευελιξία σε σχέση με την υπόδειξη της Κομισιόν να κατατεθούν οι προτάσεις έως το τέλος Απριλίου.

Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν από το REPowerEU είναι συμφωνημένες, ενώ για τα δάνεια υπάρχει ακόμη σχετική αβεβαιότητα, καθώς αυτά θα προέλθουν από τη δεξαμενή των 225 δισ. ευρώ των αδιάθετων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα οποία όμως ενδέχεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι δικαιούχοι προσεχώς. Αν και αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο για χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που δανείζονται από την αγορά με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι πιθανό να διεκδικήσει π.χ. η Ισπανία τα 90 δισ. ευρώ που δικαιούται ή μέρος αυτών, καθώς ίσως τη συμφέρει οριακά το κόστος δανεισμού, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Σε αυτή την περίπτωση η δεξαμενή των 225 δισ. ευρώ θα μειωθεί. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα αδιάθετα δάνεια λήγει τον Ιούλιο του 2023, αλλά η Επιτροπή έχει παροτρύνει τα κράτη-μέλη να το πράξουν έως το τέλος Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά έχει πρόθεση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να διεκδικήσει δάνεια 5 δισ. ευρώ, κάτι που η Επιτροπή φέρεται να βλέπει θετικά, αν και χωρίς να δεσμεύεται.

Το REPowerEU θα είναι ένα νέο κεφάλαιο του εθνικού σχεδίου, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν κυρίως έργα ενεργειακής μετάβασης. Ταυτόχρονα, θα επικαιροποιηθεί συνολικά το εθνικό σχέδιο, έτσι ώστε να έχει προοπτική να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή έως τα μέσα του 2026. Διαφορετικά, οι πόροι θα χαθούν. Αυτή η ανησυχία είναι που έκανε χθες την Ιταλία να υποβάλει αίτημα παράτασης του Ταμείου για ένα χρόνο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ