Κυριακή 16.06.2024 | Εορτάζουν: Μνημόνιος, Τύχων, Τίχων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Πρόστιμα «μαμούθ» σε ιδιοκτήτες που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους

ΤΟΠΙΚΑ18.05.2024 | 9:03 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πρόστιμα μαμούθ προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων τα οποία αμελούν να καθαρίσουν ενόψει της θερινής περιόδου.  Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου του δήμου Τρικκαίων Παναγιώτη Ντιντή (ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ), από 1η Ιουνίου ισχύει το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει πρόστιμο  τουλάχιστον 1.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες που καταγγέλλονται για παραμέληση καθαρισμού από τη βλάστηση των οικοπέδων τους. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το πρόστιμο ανέρχονταν στα 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό.  Συνεπώς, το νέο νομοθετικό πλαίσιο αυστηροποίησης των ποινών για την πρόληψη πρόκλησης πυρκαγιών  πολλαπλασιάζει το ύψος του προστίμου για παραμέληση αποψίλωσης οικοπέδων ενώ σε περίπτωση που από τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες εκδηλωθεί πυρκαγιά προβλέπονται «βαριές καμπάνες» με το αδίκημα να  διώκεται σε βαθμό κακουργήματος!

Μία ακόμη διαφοροποίηση είναι οι καταγγελίες μέσω του gov.gr. Πλέον οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στο gov και να καταγγείλει ανώνυμα ακάθαρτες από βλάστηση ιδιοκτησίες. Στο δήμο Τρικκαίων το ίδιο μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά στον γνωστό αριθμό 2431020000.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο δήμος Τρικκαίων θα αποστείλει ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες που αμέλησαν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους για να αποφύγουν τα τσουχτερά πλέον πρόστιμα.  Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται στα οικόπεδα με πολλούς ιδιοκτήτες. Ως παράδειγμα ανέφερε ο κ. Ντιντής οικόπεδο στις παρυφές του Προφήτη Ηλία με 40 ιδιοκτήτες  καθώς θα πρέπει να αποσταλεί ειδοποιητήριο σε όλους χωρίς όμως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους για τον καθαρισμό των οικοπέδων.

Σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές:

οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιπτώσεων και

εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Ο δήμος Τρικκαίων επισημαίνει ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων δεν αποτελεί απλώς υποχρέωση βάσει νομοθεσίας, αλλά πάνω απ’ όλα, πράξη ευθύνης προς το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας. Η συνεργασία των πολιτών συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, διαφυλάσσοντας παράλληλα την υγεία, την ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης