Τετάρτη 30.11.2022 | Εορτάζουν: Ανδρέας, Αντρέας, Ανδρίκος, Αντρίκος, Ανδριάνα, Ανδρούλα, Ανδριανή, Αντριάννα

Προσβασιμότητα: Δύο χρόνια περιθώριο στους δήμους της περιοχής μας

ΤΟΠΙΚΑ04.07.2018 | 3:53 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Περιφέρειες, δήμοι και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα, έχουν περιθώριο λιγότερο από δύο χρόνια, για να εναρμονιστούν με τους όρους της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων, που υπέγραψε η χώρα μας και ήδη έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της.

Δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες στα Τρίκαλα, μέχρι και το 2020, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αφορούν στην προσβασιμότητά τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ορίσουν έναν υπεύθυνο παρακολούθησης του μηχανισμού εφαρμογής τους, ο οποίος θα έχει λόγο γι’ όλα τα έργα που σχεδιάζονται μέχρι και στη μορφή που θα έχουν τα δημόσια έγγραφα ή και τα ενημερωτικά φυλλάδια και ό,τι άλλο εκδίδεται και απευθύνεται στους πολίτες.

Για παράδειγμα, έγγραφα του δήμου που απευθύνονται στους πολίτες, όπως πιστοποιητικά ή επίσης και ενημερωτικά φυλλάδια (π.χ. της ΔΕΥΑΤ), θα πρέπει να υπάρχουν και σε μορφή προσβάσιμη σε ΑμεΑ, και συγκεκριμένα για τους πολίτες με προβλήματα όρασης να είναι με μεγαλύτερα γράμματα και για τους τυφλούς στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης braille.

Η  Π.ΟΜ.Α.μεΑ. έχει ενημερώσει τόσο την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και τους δήμους για τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις τους και ζήτησε την άμεση εφαρμογή τους ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι αντίστοιχες υποχρεώσεις θα έχουν και οι ιδιώτες πχ επιχειρήσεις εστίασης κοκ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να κινείται κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης