Πέμπτη 02.02.2023 | Εορτάζουν: Υπαπαντή, Μαρουλία, Μαρούλα, Ρούλα

«Προσβλέπουμε σε άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων εντός Μαρτίου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ08.03.2021 | 7:17 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και το εισηγηθούν οι ειδικοί, η κυβέρνηση προσβλέπει σε επαναλειτουργία του λιανεμπορίου -με κανόνες- και των σχολείων πριν από το τέλος Μαρτίου, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε ότι καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί «ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, ότι τον Απρίλιο θα μιλάμε πια για μια άλλη φάση, όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, και αργότερα, τον Μάιο, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσδιόρισε την αρχή του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου.

Ως προς την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη και σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες.

«Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20-60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα», τόνισε η κ. Πελώνη.

Ως προς τους εμβολιασμούς, είπε ότι η Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται «στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση».

«Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί -πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση- και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου» συμπλήρωσε.

Όπως είπε η κ. Πελώνη «ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Η κ. Πελώνη χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό» το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. «Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υιοθετηθεί στις, 17 Μαρτίου, σχετική νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την πατρίδα μας, καθώς διευκολύνει -σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας- τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό», σημείωσε η κ. Πελώνη.

Αναφερόμενη στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, είπε ότι «οι εικόνες μας ενόχλησαν όλους» και τόνισε ότι τα γεγονότα διερευνώνται, παραπέμποντας στη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ