ΤΟΠΙΚΑ 18.03.2026

Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Το ετοιμαζόμενο νέο ψηφιακό μουσείο των Τρικάλων, το «Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών» επισκέφθηκε η Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας κ. Ρένα Καραλαριώτου.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στελέχους της Αυτοδιοίκησης – και γενικότερα, της ελληνικής διοίκησης – στο μουσείο που το επόμενο διάστημα θα ανοίξει και επισήμως τις πύλες τους για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα, και ειδικά για τους λάτρεις της λαϊκής μουσικής.
Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2026, μετά την επίσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Τρικκαίων, η Γραμματέας επισκέφθηκε το Μουσείο που βρίσκεται στην παραδοσιακή γειτονιά των Τρικάλων, το Βαρούσι.
Εκεί, την ξενάγησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς, αναφέροντας ότι το παλιό αρχοντικό του 19ου αιώνα μεταμορφώθηκε
– στο πρώτο πανευρωπαϊκώς παθητικό κτήριο, που ανακατασκευάστηκε όντας διατηρητέο
– στο πλήρως ψηφιακό μουσείο για τη λαϊκή μας μουσική.
Στο κτήριο αυτό, εντός των επομένων μηνών, θα στεγάζονται ψηφιακές κατά βάση συλλογές για τους άλλους 4 μεγάλους τρικαλινούς λαϊκούς δημιουργούς: Απόστολο Καλδάρα, Κώστα Βίρβο, Χρήστο Κολοκοτρώνη, Γιώργο Σαμολαδά. Υπενθυμίζεται ότι υφίστανται και λειτουργούν ήδη, το Μουσείο Τσιτσάνη και η «Γωνιά Μητροπάνου».
Ο διευθυντής του μουσείου Τσιτσάνη κ. Στέλιος Καραγιώργος παρουσίασε τα στοιχεία του Μουσείου, ως προς τις ψηφιακές του καινοτομίες και δυνατότητες, που αναδιαμορφώνουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο ένα μουσείο επικοινωνεί με τον επισκέπτη και «παρουσιάζει» τον εαυτό του.
Η προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων κ. Θεοδώρα Σαργιώτη ανάφερε στα τεχνικά στοιχεία του έργου (ως προς την ανακατασκευή και το ότι είναι παθητικό κτήριο).
Εγινε, επίσης, συζήτηση με τον κ. Σακκά, για θέματα γενικότερης προβολής του Δήμου Τρικκαίων μέσα από τα μεγάλα έργα πολιτισμού και ήπιων διαδρομών που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα (Ανάπλαση Ληθαίου, ποδηλατικές διαδρομές, έργα στις πλατείες, νέοι πολιτιστικοί χώροι κ.α.).
Παρών στην επίσκεψη ήταν και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας κ. Κώστας Παππάς.