Δευτέρα 26.07.2021 | Εορτάζουν: Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν, Έρση, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια

Προβλήματα σε καλλιέργειες και αγροτική οδοποιία

ΤΟΠΙΚΑ18.07.2019 | 2:06 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Οι έντονες βροχοπτώσεις ήρθαν να προκαλέσουν σ’ όλο το φάσμα του νομού μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Οι καταιγίδες αλλά και οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σ’ όλο το φάσμα του νομού για αρκετές ώρες της ημέρας και της νύχτα της Τρίτης, αλλά και μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης είχαν ως συνέπεια να λιμνάσουν νερά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις καθώς η γη δεν μπορούσε να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες των βρόχινων νερών.

Οι εικόνες το πρωί της Τετάρτης ήταν αποκαλυπτικές σε πολλές αγροτικές εκτάσεις του νομού Τρικάλων, όπου είχαν συγκεντρωθεί νερά και τα φυτά κυρίως οι μικρές σε ύψος καλλιέργειες, βυθίζονταν σε μεγάλο μέρος στα ύδατα.

Η κατάσταση υπήρξε σαφώς πιο δύσκολη στις περιπτώσεις που τα χωράφια και οι καλλιέργειες είχαν ποτιστεί και κατ’ αυτόν τον τρόπο η απορροφισιμότητα των νερών από τη γη δεν επιτυγχανόταν. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις κάποιοι εκ των αγροτών για να αποφύγουν προβλήματα και ασθένειες των φυτών αποφάσισαν να κάνουν αντλήσεις των υδάτων από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Τα προβλήματα ωστόσο δεν περιορίστηκαν μονάχα στο στάδιο της παραγωγής.

Σημαντικές υπήρξαν οι ζημιές που προκλήθηκαν και στο αγροτικό δίκτυο. Οι αγροτικοί δρόμοι και δη σε ορεινά σημεία που οδηγούν σε ποιμνιοστάσια υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τη ροή και έλευση των νερών. Σε ορισμένες των περιπτώσεων η πρόσβαση από χθες γινόταν με δυσκολία με τους κτηνοτρόφους να αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις τους.

Πλέον με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών οι Δήμοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προβλήματα με τη συντήρηση των δρόμων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Υπηρεσιακοί παράγοντες χθες του συνόλου των Δήμων κατέγραφαν τα προβλήματα μετά τις επισκέψεις προέδρων κοινοτήτων που αντιμετώπισαν προβλήματα από την κακοκαιρία.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop