Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 12.02.2020
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς
Η ανομβρία δημιουργεί άγχος και προβληματισμό στους αγρότες και δη στους σιτοπαραγωγούς του νομού Τρικάλων, όπως και των υπολοίπων Θεσσαλικών περιοχών.
Αρκετό καιρό τώρα οι αγρότες του νομού Τρικάλων περιμένουν τις βροχοπτώσεις δυστυχώς όμως για εκείνους οι καιρικές συνθήκες κάθε άλλο από ευνοϊκές δεν είναι.
Η ανομβρία σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες χαμηλές θερμοκρασίες τις βραδινές και τις πρωινές ώρες, ακόμη και τον παγετό που σημειώθηκε προ ημερών, έχουν συνέπειες στα σπαρτά και δη στα σιτηρά, τα οποία δεν αναπτύσσονται ενώ σε άλλες περιπτώσεις άρχισαν να κιτρινίζουν.
Τα φυτά πλέον δεν μπορούν να αναπτυχθούν ενώ οι λιπάνσεις καθυστερούν μιας και η υγρασία που θα βοηθούσε είναι πλέον ανύπαρκτη. Στην περιοχή των Τρικάλων επαρκής βροχόπτωση που θα βοηθούσε στην απόκτηση υγρασίας του εδάφους έχει να σημειωθεί αρκετό καιρό που πλησιάζει το δίμηνο, με αποτέλεσμα τα σιτηρά να αδυνατούν να αναπτυχθούν. Το γεγονός αυτό ωθεί τους αγρότες-παραγωγούς σιτηρών να σκέφτονται να ξεκινήσουν τα ποτίσματα προκειμένου να βοηθήσουν τις καλλιέργειες. Σαφώς η ενέργεια αυτή απαιτεί κόστος για την καλλιέργεια και εκτινάσσει τον προϋπολογισμό στα ύψη.
Η καλλιέργεια αντιμετώπισε και πέρυσι αντίστοιχο πρόβλημα, με την ανομβρία κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο να προκαλεί μειωμένες αποδόσεις ειδικότερα σε μη ποτιστικά χωράφια, αφού πέτυχε τα σιτάρια στο αδέλφωμα, τη στιγμή ακριβώς που αυξανόταν η παραγωγή. Σε χωράφι που δεν ποτίστηκε καθόλου η παραγωγή ήταν στα 200-250 κιλά ανά στρέμμα, όταν σε χωράφι που ποτίστηκε η παραγωγή ήταν 550 κιλά ανά στρέμμα. Φανταστείτε την απώλεια εισοδήματος με την τιμή των 20 λεπτών το κιλό και τη διαφορά των 300 κιλών.
Από την πλευρά τους γεωπόνοι επισημαίνουν ότι η ανομβρία στη φάση που βρίσκονται τα σιτηρά δεν προδικάζει απαραιτήτως ζημιά για την καλλιέργεια, αν το φαινόμενο δεν συνεχιστεί και κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, αφού για την ώρα τα φυτά είναι στο στάδιο της πρώτης ανάπτυξης.