Πέμπτη 22.02.2024 | Εορτάζουν: Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θάλασσα, Θαλασσινή, Θαλασσιά, Θαλασσία

Ρεκόρ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ09.01.2024 | 4:10 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Αύξηση-ρεκόρ κατά 73,5% κατέγραψαν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αναδημοσιεύει ο ΕΒΕΑ.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα myProperty έχει δεχθεί 396.755 δηλώσεις γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, αυξημένες κατά 73,5% σε σύγκριση με το 2022, όταν οι περισσότερες δηλώσεις υποβάλλονταν χειρόγραφα στην Εφορία. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν ψηφιακά σημείωσαν αύξηση 64% και ξεπέρασαν τα 601 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σχεδόν 90.000 δηλώσεις Ε9 κατόπιν αγοραπωλησίας ακινήτων, δηλαδή το 60% των δηλώσεων Ε9, εκδόθηκαν αυτόματα μέσα από το myPROPERTY, ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή νέα απλοποιημένα ψηφιακά πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, για τη διευκόλυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων με κατάργηση πιστοποιητικών που καθυστερούσαν την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Εκτός από την αύξηση στις γονικές παροχές, παρουσιάστηκε μεγάλη κινητικότητα συνολικά στις αγοραπωλησίες, κάτι που δείχνει την δυναμική της αγοράς ακινήτων.

Όπως είχε αναφέρει το in από τον Σεπτέμβρη του 2023, το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση όσων μεταβιβάζουν ακίνητα άρχισε να ενεργοποιείται σταδιακά από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Νοέμβριο και αφορούσε τις εξής νέες υπηρεσίες:

Επικαιροποίηση και επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και για τροποποιητικές δηλώσεις.

Ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty υποβάλλονταν μόνο οι αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν τις εξής συναλλαγές:

-Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία).

-Πλειστηριασμός.

-Χρησικτησία.

-Μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος.

-Πλασματική μεταβίβαση.

-Εκτέλεση προσυμφώνου εντός διετίας.

Ενώ αφορούσε και την επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου δωρεάς/γονικής παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις.

Μέσω της πλατφόρμας myProperty ο δωρητής/γονέας και ο δωρεοδόχος/τέκνο υποβάλλουν από κοινού ηλεκτρονικά, χωρίς σύνταξη συμβολαίου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης