Τρίτη 29.11.2022 | Εορτάζουν: Φαίδρα, Φαιδρούλα, Φαιδρίνα, Φιλούμενος, Φίλος, Φιλουμένη, Φιλομίνα, Φιλομίλα, Φιλομίλη, Φίλη

Reuters: Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17.08.2018 | 3:36 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει από το τελευταίο από τα τρία μνημόνια που της επιβλήθηκαν, στις 20 Αυγούστου, ωστόσο οι πληγές παραμένουν, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σε ένα ακόμη δημοσίευμα του διεθνούς Τύπου για την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

«Η Ελλάδα βγαίνει από το τελευταίο εκ των τριών μνημονίων της στις 20 Αυγούστου και ελπίζει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές μετά από 9 χρόνια κρίσης, η οποία συρρίκνωσε την οικονομία της κατά 25% και την υποχρέωσε να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα λιτότητας» αναφέρει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η κρίση αποδείχθηκε βαθιά τραυματική για τους Έλληνες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφους του Reuters, ενώ η πόλη είναι πλέον πιο ήρεμη και οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, οι πληγές παραμένουν, καθώς οι τράπεζες είναι υπερφορτωμένες με τεράστιες ποσότητες κόκκινων δανείων και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ακόμα το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ βλέπει την ενίσχυση της ανάκαμψης και την ανάπτυξη να αγγίζει το 2%, αλλά τονίζει ότι «εξωτερικοί και εσωτερικοί κίνδυνοι» είναι δυνατόν να αντιστρέψουν την ανοδική πορεία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της ανάπτυξης παραμένει αβέβαιη κι αυτό που απαιτείται είναι η «ρεαλιστική» επανεξέταση των προβλέψεων.

«Δεν βλέπω λόγο για πανηγυρισμούς λόγω της εξόδου μας από το Μνημόνιο, διότι μπορεί να πηδήσουμε από το τηγάνι στην φωτιά» δηλώνει στο πρακτορείο ο Θάνος Βερέμης, επίτιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Οι περισσότεροι Ελληνες έχουν υπερφορολογηθεί σε σημείο που δεν πάει άλλο κι αυτή τη στιγμή τους περισσεύουν ελάχιστα για να επενδύσουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους» προσθέτει.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης