Σάββατο 28.01.2023 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Σχεδιάζει φοροελαφρύνσεις η κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ23.07.2022 | 10:28 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τη βεντάλια των φοροελαφρύνσεων με σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των τεκμηρίων διαβίωσης σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται το φθινόπωρο ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, τις εξελίξεις στα μέτωπα της ενέργειας και του πληθωρισμού, αλλά και την ταχύτητα της ανάπτυξης.

Ετσι, μετά την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από την 1η Ιανουαρίου 2023 που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου μπαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες σενάρια που προβλέπουν:

Ψαλίδισμα του τέλους επιτηδεύματος έως 50% το 2023 (φορολογικές δηλώσεις 2024) και πλήρης κατάργησή του από το 2024 (φορολογικές δηλώσεις 2025). Στόχος είναι να περιοριστεί το φορολογικό βάρος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που σήμερα καλούνται να πληρώσουν από 400 έως 1.000 ευρώ τον χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν έχουν κέρδη ή ζημιές.

Τα τεκμήρια διαβίωσης που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογουμένους θα σβήσουν σταδιακά από τον φορολογικό χάρτη από το 2024. Η κατάργησή τους αναμένεται να ενταχθεί στην προεκλογική φορολογική ατζέντα της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως  λένε στο υπουργείο Οικονομικών, για να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ