Σάββατο 28.11.2020 | Εορτάζουν: Ειρήναρχος

Σχεδιάζεται νέα μείωση των εισφορών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17.08.2020 | 5:16 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τα μέτρα στήριξης του Σεπτεμβρίου για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και το πακέτο φοροελαφρύνσεων για το 2021 συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος τη μείωση των εισφορών κατά 2 μονάδες, σχεδιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να ανακοινωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή, το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει την αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αρχικές προβλέψεις για ύφεση της τάξης του 7,8% επιβεβαιώνονται ή εάν θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάρτιση νέων δυσμενέστερων σεναρίων, καθώς τα δεδομένα από τον τομέα του τουρισμού είναι αποθαρρυντικά. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο μέτρων, θα εκτιμηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Είναι ενδεικτικό ότι το οικονομικό επιτελείο μέχρι πρότινος εκτιμούσε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία για την οικονομία με αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης σε δήλωσή του τις προηγούμενες μέρες επεσήμανε ότι η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστον, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους, ενώ το πακέτο των φοροελαφρύνσεων θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο και θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οσον αφορά την επόμενη χρονιά,  όπως προαναφέρθηκε, οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύσουν το 2021 θα κρίνουν και το ύψος των φοροελαφρύνσεων. Η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι εξαιρετικά πιθανόν οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας να παραμείνουν σε αναστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η πρώτη μείωση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, οπότε μειώθηκαν οι εισφορές κατά 0,9 μονάδες (0,48 για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους). Το σχέδιο του 2021 προβλέπει διπλή μείωση των εισφορών αντί της μιας μονάδας που είχε αρχικά υπολογιστεί και συγκεκριμένα οι εισφορές να μειωθούν κατά δύο μονάδες, με το κόστος να φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σωρευτικά η μείωση θα φθάσει στις 2,9 μονάδες. Μάλιστα, η μείωση των εισφορών θα ενταχθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης που θα υποβληθεί στην Κομισιόν τον Οκτώβριο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links: www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr, www.aedep.gr, www.espa.gr

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr, www.aedep.gr, www.espa.gr


Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop