Τρίτη 09.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Σχεδιάζεται ρύθμιση οφειλών με μηνιαία δόση έως 50 ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ10.12.2018 | 4:24 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Έκτακτη» ρύθμιση οφειλών, που θα προβλέπει υπό προϋποθέσεις ακόμη και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, εκτός από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, των οποίων βέβαια οι αντιστάσεις δεν έχουν ακόμη καμφθεί. Κομβικό σημείο στην επιδιωκόμενη συμφωνία, εκτιμάται πως είναι η ύπαρξη δικλίδας ασφαλείας που θα «κρατά» μέσα στις υπάρχουσες ρυθμίσεις όσους έχουν στο παρελθόν ενταχθεί σε αυτές και συνεχίζουν να τις εξυπηρετούν.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι επιτελείς των υπουργείων προσανατολίζονται σε χαμηλή ελάχιστη μηνιαία δόση, έως 50 ευρώ, οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής, ενώ η συνολική ρύθμιση αναμένεται να είναι πιο διευρυμένη και απλούστερη σε σχέση με παλαιότερες, με σκοπό να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Προσοχή όμως. Η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτούς που έκλεισαν βιβλία και μπλοκάκια και έχουν από παλιά οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Και αυτό διότι μέχρι τώρα αυτοί οι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν είτε στον νόμο Κατσέλη είτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ως προς τις οφειλές, θα αφορά αυτές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 και εκτιμάται ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα μπορέσει να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, με στόχο να παραμείνει ανοικτή το πολύ έως 6 μήνες. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, ο αριθμός των δόσεων θα είναι συνδεδεμένος με το ύψος της οφειλής αλλά και με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα οριστικοποιείται η ένταξη των οφειλετών.

Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων θα είναι έως 85% με 95%, ενώ η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται και υπό προϋποθέσεις «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Το πρώτο βήμα, που φαίνεται πως έχουν δεχθεί οι θεσμοί, γίνεται με τον επανυπολογισμό των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με χρέη προς το ΚΕΑΟ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης