Τρίτη 28.06.2022 | Εορτάζουν: Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα, Γερμανός

Σχέδιο για στοχευμένες μειώσεις φόρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ08.05.2020 | 5:02 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στοχευμένες μειώσεις φόρων στην εστίαση, στις μεταφορές και στις επιχειρήσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, οι οποίες θα ανακοινώνονται σταδιακά και το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο ΦΠΑ στον καφέ αναμένεται να μειωθεί στο 13%, η στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων για το εισόδημα που έχουν απολέσει εξαιτίας της μείωσης του ενοικίου κατά 40% θα πραγματοποιηθεί φέτος, ενώ για τις αερομεταφορές το σχέδιο προβλέπει τη συνδρομή της κυβέρνησης μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί οι δαπάνες για στήριξη των επιχειρήσεων ή των ιδιοκτητών ακινήτων να επιβαρύνουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό και όχι αυτόν του 2021. Ενας από τους λόγους είναι ότι οι δαπάνες αυτές θα εξαιρεθούν και θα χρηματοδοτηθούν και από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ο τουριστικός κλάδος, καθώς, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να διαπιστώσουμε ακριβώς τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό.

Πάντως, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε (στο Θέμα FM) ότι «είναι στις σκέψεις μας λελογισμένες μειώσεις φόρων», επισημαίνονται πως οι αποφάσεις θα κινούνται στα όρια των αντοχών της οικονομίας, ώστε να βγαίνει ο λογαριασμός. «Υπάρχουν μέτρα προς αξιολόγηση, υπάρχουν ζητήματα για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, για τον ΦΠΑ στις μεταφορές», σημειώνοντας όμως ότι, αν τα αθροίσουμε, δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Με βάση όσα είπε ο υπουργός, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των μέτρων στήριξης και τον Ιούνιο, ενώ για τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών και του πολιτισμού το δίχτυ προστασίας θα απλωθεί και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση περιμένει τα στοιχεία του Απριλίου για να διαπιστώσει τις ζημίες των επιχειρήσεων, καθώς και του Μαΐου προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Ηδη τα εμπλεκόμενα υπουργεία έχουν καταθέσει φακέλους με μέτρα στήριξης των κλάδων που εποπτεύουν, τα οποία ωστόσο θα φιλτραριστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα συνοδεύονται με συγκεκριμένα κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρχει και αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης