Κυριακή 04.12.2022 | Εορτάζουν: Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Σχολικά γεύματα: Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η διανομή τους στα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ15.09.2018 | 1:58 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την παρασκευή των γευμάτων, από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει για τα Τρίκαλα το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Τρικκαίων. Έχουν επιλεγεί δεκαοκτώ (18) σχολεία για την εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θα αφορά σε χίλιους διακόσιους ογδόντα έναν (1281) μαθητές. Από την άλλη ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες ως προς τη διαδικασία διανομή των γευμάτων, που αφορούν στον καθημερινό ποιοτικό έλεγχο των γευμάτων αλλά και τον ποσοτικό παράλληλα για κάθε σχολείο.

Τα Τρίκαλα, και η Καβάλα, ήταν οι πρώτες πόλεις της περιφέρειας που εντάχθηκαν και εφάρμοσαν πρόγραμμα σχολικών γευμάτων με τη χρηματοδότησή του να γίνεται με ιδιωτικούς πόρους στην αρχή. Την επόμενη σχολική χρονιά και παρά τις συνεχείς εγγυήσεις από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου ότι το πρόγραμμα θα αφορούσε εκ νέου τα Τρίκαλα, τα σχολικά γεύματα δεν δόθηκαν ποτέ στα σχολεία της περιοχής χωρίς μάλιστα οι κυβερνητικοί ιθύνοντες να απαντήσουν επίσημα και με σαφήνεια γιατί συνέβη αυτό, ενώ σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε όπως προβλεπόταν.

Για το 2018 ο δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου έγινε από το υπουργείο Παιδείας. Η πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ενεπλάκη στη διαδικασία μόνο ως προς τον εντοπισμό των σχολείων και του αριθμού των μαθητών. Ο δήμος Τρικκαίων παρότι συνεργάστηκε στην υλοποίηση του προγράμματος το 2016 για τη φετινή χρονιά εξαιρέθηκε από την όποια συμμετοχή.

Τελικώς, ανάδοχος είναι μία εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που διατηρεί υποκατάστημα στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας η διανομή των γευμάτων θα γίνεται σε κάθε ένα από τα 18 σχολεία. Το υπουργείο ορίζει την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής σε κάθε σχολείο, με ευθύνη του διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας, η οποία (επιτροπή) θα φροντίζει για τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο των σχολικών γευμάτων. Από την πλευρά τους οι δάσκαλοι, εκφράζουν τον προβληματισμό τους μιας και το αντικείμενο εργασίας τους προφανώς και δεν μπορεί να συσχετιστεί με τον ποιοτικό έλεγχο των φαγητών.

Από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων επισημαίνεται ότι όταν ο ανάδοχος θα είναι έτοιμος τότε θα κληθούν τα σχολεία να ορίσουν τις τριμελείς επιτροπές. Επίσης ένα άλλο ζήτημα που μένει να διευθετηθεί είναι ο χρόνος που οι μαθητές θα λαμβάνουν τα σχολικά γεύματα. Μία λύση είναι να διανέμονται λίγο πριν το πέρας του διδακτικού ωραρίου, οι μαθητές να τρώνε στο σχολείο και να επιστρέφουν στο σπίτι τους. Αυτή η λύση, ωστόσο έχει κάποια προβλήματα, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς. Στα σχολεία δεν υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη σίτιση των μαθητών και επιπροσθέτως με αυτό τον τρόπο παρατείνεται το ωράριο των εκπαιδευτικών. Η άλλη λύση θα είναι να έχουν τα παιδιά τη δυνατότητα να πάρουν στο σπίτι τους το σχολικό γεύμα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης