Παρασκευή 23.02.2024 | Εορτάζουν: Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα,Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα

Σε αναμονή για το τσίπουρο

ΤΟΠΙΚΑ17.01.2020 | 3:29 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Μια μεγάλη συζήτηση γύρω από την κατανάλωση του τσίπουρου έχει ανοίξει, με τους Τρικαλινούς ιδιοκτήτες των γνωστών «τσιπουράδικων» στην περιοχή να βρίσκονται σε αναμονή ώστε να προσαρμοστούν και να εκτιμήσουν και ανάλογα τα νέα μέτρα.

Όπως τονίζουν αρκετοί απ΄αυτούς, ήδη τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι οι καταναλωτές που επιλέγουν εμφιαλωμένο τσίπουρο προτιμώντας να γνωρίζουν από πού προέρχεται αυτό που επιλέγουν να καταναλώσουν αλλά και για λόγους ποιότητας. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η επιλογή του επώνυμου εμφιαλωμένου βρίσκεται στο 50-50.

Η συζήτηση έχει ανοίξει μετά και πρόσφατους ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, όπου  διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις της εμπορίας τσίπουρου, προβληματίζουν την αγορά και τους καταστηματάρχες.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους ελέγχους στα προϊόντα απόσταξης (τσίπουρο, τσικουδιά), επισημαίνοντας την ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία αλλά και η γεωγραφική ένδειξη των προϊόντων.

Σε έγγραφο προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκο Παπαθανάση καθώς και τον Γ. Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη ο Σύνδεσμος σημειώνει συγκεκριμένα ότι: «Έχοντας μέλη επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή και την διακίνηση Τσίπουρου, ο Σύνδεσμός ήθελε να εκφράσει την απόλυτη στήριξη του στην απόφαση αυτή προκειμένου να προστατευθεί επιτέλους η γεωγραφική ένδειξη «τσίπουρο/τσικουδιά» από την καταστρατήγηση που υφίσταται λόγω της παράνομης χρήσης της ένδειξης για προϊόντα που δεν διασφαλίζουν την τήρηση του οικείου τεχνικού φακέλου, καθώς και να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών από προϊόντα αμφιβόλου προελεύσεως.

Η προστασία των καταναλωτών αλλά και αυτή των γεωγραφικών ενδείξεων Τσίπουρο/Τσικουδιά είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του κλάδου της αποσταγματοποιίας και ποτοποιίας με ενίσχυση των επενδύσεων και βέβαια ενίσχυση των δημοσίων εσόδων μέσω των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των εξαγωγών».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης