Δευτέρα 28.11.2022 | Εορτάζουν: Ειρήναρχος

Σε αναζήτηση φοροφυγάδων και στα social media

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ19.11.2022 | 2:04 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση στην εφορία αλλά και για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λαμβάνοντας και τον αριθμό μητρώου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ελεγκτικός μηχανισμός ξεκινάει ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών, με τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking.com αλλά και από τις τράπεζες (πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει δηλωθεί το σύνολο των εισοδημάτων που εισέπραξαν το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, με ειδικούς αλγορίθμους οι ελεγκτές ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το Facebook και το Instagram, καθώς και στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει πολλές κρατήσεις να έχουν γίνει χωρίς να έχουν δηλωθεί τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση αλλά ούτε στην τράπεζα. Ουσιαστικά, αυτό που αναζητούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι τους ιδιοκτήτες που έχουν ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ακίνητο που διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση. Θα ελέγξουν εάν έχουν γίνει κρατήσεις και φυσικά εάν το καταβληθέν τίμημα έχει δηλωθεί στην εφορία. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα καταβληθούν τόσο οι φόροι που αναλογούν όσο και τα σχετικά πρόστιμα.

Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα ελεγχθούν και οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον αριθμό μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου πραγματοποιούνται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του ειδικού σήματος λειτουργίας (ΕΣΛ) ή 3του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών. Σε όλους αυτούς η εφορία θα επιβάλλει πρόστιμα αφού προηγουμένως τους καλέσει να συμμορφωθούν.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης