Παρασκευή 26.02.2021 | Εορτάζουν: Ανατολή, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα, Σεβαστιανός, Σεβαστίνος, Σεβαστός, Σέβος, Σέβης, Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φωτεινή, Φανή, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ

Σε αναζήτηση λύσης για την πρώτη κατοικία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ27.12.2018 | 4:37 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στην εξεύρεση λύσης για το θέμα της παράτασης του νόμου Κατσέλη (σ.σ. εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου) έχουν επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, έχει προαναγγείλει παράταση των ισχυουσών διατάξεων, μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να συμφωνηθεί στη συνέχεια το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Με ορίζοντα την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα στο τέλος Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής εποπτείας, κυβέρνηση και τράπεζες έχουν μπροστά τους μία διαπραγμάτευση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον ν.3869/2010.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι θεσμοί έχουν βάλει πρόταση μείωσης του ανώτατου σημερινού ορίου των 280.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ, όπως φέρονται να ζητούν και οι τράπεζες ενώ συζητείται και το κυπριακό μοντέλο «Εστία».

Το μοντέλο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει «κούρεμα» της οφειλής, χαμηλότερο επιτόκιο και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης του δανείου, ή ακόμα και του ½ για τα πλέον αδύναμα νοικοκυριά. Ωστόσο, απομένει να φανεί κατά πόσον οι τράπεζες θα δεχτούν το ύψος του επιτοκίου, του «κουρέματος», αλλά και των εξασφαλίσεων που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Και αυτά με το δεδομένο ότι οι δανειστές, αφενός δεν θέλουν καμία παράταση του νόμου Κατσέλη, αφετέρου, για την περίπτωση που συμφωνηθεί ένα διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, θέτουν τον πήχη προστασίας κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop