Σάββατο 24.02.2024 | Εορτάζουν: Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα

Σε δυσχερή κατάσταση η εμπορική και επιχειρηματική αγορά

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ03.02.2023 | 6:54 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Αρχή όχι και τέλος έχουν τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι μικρομεσαίοι έμποροι και επιχειρηματίες. Συνεχής πτώση του τζίρου χωρίς ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης, συσσωρευμένα χρέη, ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες των Τρικάλων και ευρύτερα της χώρας με αλυσιδωτές συνέπειες.

Σ’ αυτά τα προβλήματα αναφέρεται ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, Χρήστος Ζαραμπούκας, κάνοντας αναφορά για τις συνθήκες που επικρατούν στην εμπορική αγορά της πόλης αλλά και του νομού γενικότερα για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων δήλωσε ότι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έχουν συρρικνώσει κατά πολύ το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα, γεγονός που οδηγεί την αγορά σε δυσχερή κατάσταση. Όπως ο ίδιος εξήγησε, σύμφωνα με μελέτη της ΚΕΕΕ, το 52% των πολιτών περιορίζει βασικά είδη πρώτης ανάγκης, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μειωμένη κίνηση στην αγορά. Με βάση έρευνα στις χώρες μέλη της ΕΕ, οι Έλληνες χρειάζονται το 50% ενός βασικού μισθού για τα κύρια καταναλωτικά αγαθά, όταν οι Ρουμάνοι θέλουν 40%, ενώ Γάλλοι και Γερμανοί μόλις το 19%. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν περισσεύει εισόδημα για άλλες αγορές, επομένως και μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων του εποπτικού μηχανισμού της πολιτείας ώστε να παταχθούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Όσον αφορά στην εκπτωτική περίοδο, ο κ. Ζαραμπούκας δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ καλές εκπτώσεις στην αγορά, ειδικότερα σε προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, που αγγίζουν έως και το 70%, ωστόσο η κίνηση στα μαγαζιά την πρώτη εβδομάδα ήταν υποτονική.

«Οι εκπτώσεις άρχισαν αμέσως μετά τις γιορτές, οπότε ξεκίνησαν πολύ νωθρά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή στο πλαίσιο των εκπτώσεων, είπε:

«Όταν μιλάμε για ανοιχτές Κυριακές, δουλεύουν μόνο τα πολυκαταστήματα, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα καταστήματα στο κέντρο. Τα μικρότερα καταστήματα δεν λειτούργησαν καθόλου».

Επισήμανε ότι το Επιμελητήριο Τρικάλων τάσσεται υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ τόνισε ακόμη την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων ουσιαστικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εν όψει, των εκλογών υπογράμμισε ότι η αγορά και η οικονομία έχουν ανάγκη από ηρεμία αλλά και μία στρατηγική για την επόμενη μέρα στην οικονομία, με στοχευμένα μέτρα για να αντέξει η βάση, δηλαδή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης