Παρασκευή 09.06.2023 | Εορτάζουν: Ροδάνθη, Ροζάνθη

Σε έξαρση οι ηλεκτρονικές απάτες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ13.05.2023 | 4:41 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε έξαρση βρίσκονται οι ηλεκτρονικές απάτες στην Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στη μεγάλη διείσδυση του internet και των κινητών τηλεφώνων, αλλά και στο γεγονός ότι οι κυβερνοεγκληματίες ανακαλύπτουν συνεχώς νέους τρόπους εξαπάτησης.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2022, σύμφωνα με τα οποία περίπου 16 εκατ. ευρώ έχασαν οι Έλληνες πολίτες λόγω απάτης μέσω συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.

Σύμφωνα με τον ot.gr, καθημερινό πλέον είναι το φαινόμενο, πολλοί πολίτες να δέχονται το τελευταίο διάστημα ψεύτικα email που επικαλούνται τα ΕΛΤΑ ή την εφορία και ζητούν στους χρήστες να βάλουν στοιχεία των τραπεζικών κωδικών τους με στόχο την απόσπαση των κωδικών αυτών ή τα πλήρη στοιχεία καρτών για να προχωρήσουν στη συνέχεια στην εκτέλεση συναλλαγών-απάτη.

Οι επιθέσεις των δραστών μέσω e-mails, SMS και τηλεφώνου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, οδηγώντας τα υποψήφια θύματα στην απώλεια μεγάλων σε αρκετές περιπτώσεις χρηματικών ποσών.

Στα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών το 2022 ναι μεν καταγράφηκε μείωση του αριθμού συναλλαγών απάτης κατά 27% σε σχέση με το 2021, μια στις 6.700 συναλλαγές αποτελεί απάτη, παρόλα αυτά τα ποσά που «κάνουν φτερά» είναι περισσότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αξία των συναλλαγών απάτης αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρά ταύτα, ο δείκτης της αναλογίας της αξίας των συναλλαγών εξακολούθησε να διατηρείται στο χαμηλό επίπεδο του 0,002% αντιστοιχώντας σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 5.700 ευρώ αξία συναλλαγών.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της αξίας των συναλλαγών απάτης σε ATM και POS σε σχέση με το 2021, παρατηρείται ότι ο κύριος λόγος της αύξησης ήταν τα περιστατικά απάτης που προκύπτουν από μη νόμιμες συναλλαγές σε ATM και POS οι οποίες έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας.

Συγκεκριμένα η αξία των συναλλαγών απάτης που έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας σε ATM αυξήθηκε κατά 92% σε 1,3 εκατ. ευρώ, από 705 χιλ. ευρώ το 2021, ενώ η αξία των συναλλαγών απάτης που έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας σε POS αυξήθηκε κατά 147% σε 1,7 εκατ. ευρώ, από 701 χιλ. ευρώ το 2021.

Σε ότι αφορά την απάτη που διενεργείται στις εξ αποστάσεως συναλλαγές, διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες συναλλαγές απάτης αφορούν συναλλαγές μέσω διαδικτύου και κυρίως διαδικτυακές συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού, όπως και τα προηγούμενα έτη.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης