Κυριακή 16.06.2024 | Εορτάζουν: Μνημόνιος, Τύχων, Τίχων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Σε εξέλιξη ο αλωνισμός στα χωράφια

ΤΟΠΙΚΑ09.06.2024 | 9:03 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο αλωνισμός σε περιοχές της Θεσσαλίας και κατ΄ επέκταση των Τρικάλων μετά και την άνοδο της θερμοκρασίας. Οι αγρότες προχωρούν στην συλλογή της σοδειάς, είτε είναι μικρή, είτε μεγάλη ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και το σημείο.

Από τα μέχρι στιγμής δείγματα μετά τους πρώτους αλωνισμούς στα κριθάρια προκύπτουν ποιοτικά υποβαθμισμένες σοδειές με μειωμένες αποδόσεις.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του σχηματισμού του καρπού δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί και το ειδικό βάρος. Παράλληλα, οι λιγοστές βροχοπτώσεις δεν ήταν σε θέση να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των κριθαριών και ειδικότερα αυτών που βρίσκονται σε φτωχά και άγονα εδάφη.

Οι περιορισμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως και οι χαμηλότερες ποσότητες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, αφήνουν ένα παράθυρο για αύξηση της τιμής του προϊόντος, αν και αυτή τη στιγμή βρίσκεται καθηλωμένο κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό.

Η μέση στρεμματική απόδοση στην περιοχή μας κυμαίνεται στα 350 κιλά, όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσε ακόμα και τα 700. Επίσης, η ποιότητα δεν είναι και η καλύτερη, λόγω του καύσωνα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των καρπών.

Πάνω από 40% είναι μειωμένες οι αποδόσεις των κριθαριών γενικότερα στη Θεσσαλία. Άλλες χρονιές τα κριθάρια ζυθοποιίας ξεπερνούσαν τα 700 με 800 κιλά το στρέμμα, ενώ φέτος κυμαίνονται στα 400 με 450 κιλά το στρέμμα.

Η πρωίμιση της παραγωγής κατά 15 μέρες, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, κάτι το οποίο προβληματίζει τους παραγωγούς αρκετά για το επόμενο διάστημα.

Πλέον η προσοχή εστιάζεται στα σιταρά τα αλώνια των οποίων θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Τα πρώτα συμπεράσματα για το σιτάρι θα βγουν με τους πρώτους αλωνισμούς, με τις εκτιμήσεις των αγροτών να κάνουν λόγο για προβλήματα και στην συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης