Κυριακή 19.05.2024 | Εορτάζουν: Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα, Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος, Θεογνωσία, Θεόκτιστος, Μένανδρος,Βηθεσδά

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Σε φόρους και εισφορές το 38,5% των μισθών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ28.04.2024 | 9:01 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στο 3,4% διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2024 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat όταν ο πληθωρισμός σε επίπεδο ευρωζώνης ήταν 2,4%.

Παρά την αποκλιμάκωση του δείκτη οι Έλληνες δεν δείχνουν να έχουν αναθαρρύσει και σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB Consumer Expectations Survey results) η προσδοκία παραμένει σταθερά υψηλή εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 10% το επόμενο 12μηνο όταν η μέση προσδοκία των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη κινείται το επόμενο 12μηνο στο 3%.

Το κλίμα απαισιοδοξίας στην Ελλάδα δεν περιορίζεται στον πληθωρισμό αλλά και την οικονομική τους πορεία μέσα σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς. Προβλέπουν ότι το καθαρό εισόδημά τους θα μειωθεί κατά 2% το επόμενο 12μηνο, ενώ στην Ευρωζώνη οι προσδοκίες είναι για αύξηση κατά 1,3%.

Η απαισιοδοξία ακουμπά και τα ελληνικά νοικοκυριά που προβλέπουν αρνητική ανάπτυξη 4% αν και το ΑΕΠ αυξήθηκε 2% το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αρνητική ανάπτυξη 1,1% προβλέπουν και τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη για το επόμενο 12μηνο.

Την ίδια ώρα που η απαισιοδοξία διατρέχει τα ελληνικά νοικοκυριά δημοσιεύτηκαν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές. Στην Ελλάδα που οι μέσες ετήσιες μικτές αποδοχές για το 2023 διαμορφώνονται στα 23.500 ευρώ η συνολική επιβάρυνση στον μέσο εργαζόμενο χωρίς παιδιά υπολογίζεται στο 38,5%. Δηλαδή, σχεδόν τέσσερα στα δέκα ευρώ πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές.

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα μας διατήρησε την έκτη υψηλότερη «φορολογική σφήνα» (tax wedge) για την περίπτωση οικογένειας ενός εργαζόμενου με δύο παιδιά στο 37,1%, σε σύγκριση με 25,7% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Για τις οικογένειες με δύο παιδιά που εργάζονται και οι δύο γονείς η συνολική επιβάρυνση είναι η 7η υψηλότερη στον ΟΟΣΑ με 37,5% επί της αμοιβής.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης