Δευτέρα 26.07.2021 | Εορτάζουν: Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν, Έρση, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια

Σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ21.08.2018 | 4:01 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Από το καθεστώς του μνημονίου σε αυτό της «ενισχυμένης εποπτείας» πέρασε η Ελλάδα, έπειτα από 8,5 χρόνια προγραμμάτων και δανεισμού 288,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εφαρμόζει το δικό του «Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης», όπως αναφέρεται σε χθεσινή του ανακοίνωση, προκειμένου να διασφαλίσει την εξόφληση των δανείων του.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το «Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης» προβλέπεται από τη Συνθήκη του ESM, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι επωφελούμενες χώρες εξοφλούν τα δάνειά τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM είναι υποχρεωμένος, όπως σημειώνεται, να διεξάγει τη δική του παρακολούθηση, η οποία αφορά τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα της χώρας, την πρόσβαση στις αγορές, καθώς και τη μεσο- και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι αυτή η παρακολούθηση θα διαρκέσει ώς την πλήρη εξόφληση των δανείων του ESM, δηλαδή μετά το 2060. «Ο ESM θα λαμβάνει τακτική ενημέρωση από την Ελλάδα και θα συμμετέχει στις τακτικές αποστολές της Κομισιόν, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop