Τρίτη 16.08.2022 | Εορτάζουν: Αλκιβιάδης, Άλκης, Άλτσος, Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμούλα, Διομήδης, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα, Σαράντης, Σαράντος, Σαραντούλα, Απόστολος, Τόλης, Αποστόλης, Αποστολία, Λία, Αποστολίνα, Πολίνα, Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα

Σε πρόγραμμα Erasmus το νηπιαγωγείο Ριζαριού

ΤΟΠΙΚΑ24.12.2018 | 12:13 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στα πλαίσια της δράσης ΚΑ2 ,του τομέα σχολικών συμπράξεων του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus +με τίτλο: «My culture, your culture, our culture», 14  εκπαιδευτικοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης επισκέφτηκαν  την όμορφη πόλη μας την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ενώνει εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλες τις χώρες της Ευρώπης και τους δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουν, ιδέες κι απόψεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χώρων ,να γνωρίσουν την κουλτούρα άλλων λαών, αλλά και να επεξεργαστούν διάφορα θέματα από κοινού, δίνοντας η κάθε χώρα το δικό της χρώμα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο « My culture, your culture, our culture » έχει ως θέμα την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα πολιτισμού και λαϊκής  παράδοσης.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των λαών της Ευρώπης σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απουσία πολιτισμικού γραμματισμού που οδηγεί στην κατανόηση ότι είναι καθήκον όλων μας η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω δραστηριοτήτων πολιτιστικής εκπαίδευσης που ξεκινούν από την προσχολική ηλικία.

Το έργο αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνείδησης και προετοιμάζει έναν ευρωπαίο πολίτη ο οποίος σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτιστικές αξίες της ζωής, στοιχεία που βοηθούν στην υιοθέτηση μιας θετικής στάσης απέναντι στους εαυτούς τους και την παράδοση και βοηθά στην εξάλειψη της περιθωριοποίησης και την ομαλή ένταξη στην κοινωνία, μέσα από την κατανόηση της   διαφορετικότητας  πολιτισμών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί κι ανώτατα στελέχη εκπαίδευσης από τις χώρες  Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία, Λιθουανία  κι Ελλάδα, η οποία συμμετέχει ως συντονιστικό σχολείο.

Το σχολείο που εκπροσωπεί τη χώρα μας είναι το Νηπιαγωγείο Ριζαρίου Τρικάλων ,ενώ το γενικό συντονισμό του όλου προγ/τος  έχει η Δ/ντρια του κ Άννα Μαγκιώση, διαθέτοντας εξαιρετική εμπειρία στη διαχείριση διεθνών συμπράξεων.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιελάμβανε εθιμοτυπικές επισκέψεις και συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισκέψεις σε μουσεία κι ιστορικά μνημεία της περιοχής, επισκέψεις σε εργοστάσια, βιοτεχνίες κι εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας, επισκέψεις σε σχολεία διαφόρων βαθμίδων εκπ/σης,τουριστική ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής  και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν συγχρόνως την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση της ελληνικής φιλοξενίας.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης περιελάμβανε εκμάθηση της χρήσης του  e twinning και εργαλείων ιστού, διδασκαλία παραδοσιακών χωρών και ελληνικής γλώσσας, μελέτη της Θεσσαλικής φορεσιάς ,γνωριμία με παραδοσιακά προϊόντα και τον τρόπο παρασκευής τους και ένα μικρό ιστορικό ταξίδι σχετικά με την ελληνική μουσική.

Η δημοσίευση του κειμένου  είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συγκεκριμένου προ/τος κι αποσκοπεί στη διάδοδη της δράσης στο ευρύτερο εκπαιδευτικό κοινό και στην τοπική κοινωνία.

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 2 ετών και χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή ένωση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης