Πέμπτη 05.08.2021 | Εορτάζουν: Νόννα, Νόνα

Σε ρυθμίσεις των χρεών τους προχώρησαν οι ελευθεροεπαγγελματίες

ΤΟΠΙΚΑ19.07.2019 | 1:49 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελευθεροεπαγγελματίες του νομού μας είναι πολλές. Τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά προβλήματα τους έχουν γονατίσει με αποτέλεσμα να αναζητούν εναγωνίως σανίδα σωτηρίας.

Τα χρέη που συσσωρεύτηκαν τους αναγκάζουν να στραφούν σε διακανονισμό για να συνεχίσουν να υφίστανται και να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους.

Πλέον πολλοί είναι οι Τρικαλινοί ελευθερεπαγγελματίες που αποφάσισαν να κάνουν χρήση των όσων προβλέπει η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό υποστήριξε, ο πρόεδρος των Τρικαλινών ΕΒΕ κ. Βαγγέλης Αγγελάκης, επαναλαμβάνοντας παράλληλα το πάγιο αίτημα του κλάδου για μεγαλύτερη προσβασιμότητα στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη ο αριθμός των Τρικαλινών που υπάχθηκαν στη ρύθμιση είναι μεγάλος, αφού δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες να βάλουν σε μια σειρά τις οικονομικές τους εκκρεμότητες.

Ο πρόεδρος των Τρικαλινών ΕΒΕ τόνισε επίσης ότι θα πρέπει σύντομα να ανοίξει η όλη διαδικασία, ώστε να μπορέσουν να κάνουν χρήση όλο και πιο πολλοί.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία έχει δύο στάδια. Το πρώτο γίνεται στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ όπου υποβάλλεται αίτηµα προσδιορισµού – επανυπολογισµού των οφειλών. Ο επανυπολογισµός αφορά τα έτη 2002-2016 και γίνεται µε βάση το κατώτατο όριο εισφορών (117,21 ευρώ για ασφάλιση και 40,73 ευρώ για υγεία, σύνολο μηνιαίου ασφαλίστρου 158 ευρώ). Στη συνέχεια υποβάλλεται αίτημα ρύθμισης των οφειλών στον σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ όπου επιλέγονται οι δόσεις.

Στη ρύθμιση εντάσσεται το σύνολο της κύριας οφειλής προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ µε τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους έως 31-12- 2018 όπως έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ρύθμιση. Στις ρυθμιζόμενες οφειλές μπορούν να συμπεριληφθούν: Οφειλές που έχουν ενταχθεί στον ν. 4499/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός) και οφειλές που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση, της οποίας οι όροι τηρούνται, µε απώλεια των διευκολύνσεών της.

Οφειλές για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 3869/2010 (υπερχρεωµένα νοικοκυριά – νόµος Κατσέλη).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop