Πέμπτη 21.10.2021 | Εορτάζουν: Ευκράτης, Εύκρατος, Ευκρατάς, Ευκρατία, Ευκρατούλα, Ούρσουλα, Ορσαλία, Σωκράτης, Σωκρατίνα, Σωκρατία, Χριστόδουλος

Σημαντικές ελλείψεις στα Τρικαλινά φαρμακεία

ΤΟΠΙΚΑ26.09.2018 | 4:51 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Επιδεινούμενο χαρακτηρίζεται το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στα Τρικαλινά φαρμακεία. Σκευάσματα βασικά για την ίαση σοβαρών ασθενειών αλλά και στην κατεύθυνση της πρόληψης, εμφανίζονται όλο και με λιγότερα αποθέματα στα ράφια των φαρμακείων ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν εξαφανιστεί από την εγχώρια αγορά φαρμάκου.

Τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων ανέρχονται πλέον σε 216. Από αυτά, τα 55 είναι σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα 10 είναι εμβόλια, τα 13 εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και τα 138 έχουν πάψει να κυκλοφορούν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον κατάλογο του ΕΟΦ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι, πολλοί ασθενείς είναι αναγκασμένοι είτε να περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής τους ή να επισκέπτονται κατ’ επανάληψη των θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να τους συνταγογραφήσει διαφορετικό σκεύασμα, το οποίο δεν είναι σε έλλειψη.

Ακόμα φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους επιστρατεύουν και τα κοινωνικά δίκτυα, επικοινωνώντας με συναδέλφους τους μέσω διαδικτύου για να ρωτήσουν αν έχουν το σκεύασμα που ψάχνουν οι ασθενείς.

Από πλευράς τους οι φαρμακοποιοί έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει το φαινόμενο, με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να περιορίζονται σε ανεπιτυχείς προσπάθειες αντιμετώπισης του, όπως οι επαφές με φαρμακευτικές εταιρίες των οποίων τα σκευάσματα είναι σε έλλειψη ή έχουν περιορισμένη διακίνηση στην ελληνική αγορά.

Αυτή την περίοδο, λόγω της έλλειψης 7 εμβολίων παιδιών και ενηλίκων οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται πολλά διαφορετικά φαρμακεία προκειμένου να τα βρουν. Πρόκειται για τα εμβόλια της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, της ηπατίτιδας Β ενηλίκων, του μηνιγγητιδόκοκκου, της ανεμευλογιάς και της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και του αιμόφιλου της ινφλουένζας τύπου β.

Από τα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων λείπουν 21 σκευάσματα, όπως ανοσοσφαιρίνες και κεφαλοσπορίνες γ’ γενιάς καθώς και φάρμακα για παθήσεις των οστών.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και 9 σκευάσματα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ, για τα οποία η εγχώρια έλλειψη αποδίδεται είτε σε προβλήματα επί της παραγωγής τους, είτε επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ούτε και στο εξωτερικό.

Οι δύο βασικές αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων είναι η μειωμένη διαθεσιμότητα των φαρμάκων από τις εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη και η διακοπή κυκλοφορίας κάποιων προιόντων από τςι εταιρείες λόγω χαμηλής τιμής.

Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι δεν προβλέπεται να ομαλοποιηθεί σύντομα η αγορά και πολλά από τα φάρμακα θα παραμείνουν σε έλλειψη μέχρι και τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του ΕΟΦ από τις παρασκευάστριες εταιρίες.

Ωστόσο, μετά τα πρωτότυπα φάρμακα, αρχίζουν τώρα να εξαφανίζονται και γενόσημα φάρμακα. Αυτή την περίοδο, προβλήματα παρατηρούνται στη διάθεση 4 γενόσημων φαρμάκων ( ένα αντιυπερτασικό φλαρμακο, ένα για τον σακχαρώδη διαβήτη, ένα για το ευερέθιστο έντερο και ένα για τις μυκητιάσεις).

Συνολικά 18 είναι οι θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες εντοπίζονται ελλείψεις πρωτότυπων φαρμάκων:

1) Παθήσεις κυκλοφορικού

2) Παθήσεις πεπτικού

3) Νευρολογικά

4) Αντικαταθλιπτικά

5) Καρδειαγγειακά

6) Ανοσολογικά για μολύνσεις αναπνευστικού

7) Αντιμυκητισιακά

8) Αντισηπτικά (για λοιμώξεις)

9) Αντιεμετικά

10) Οφθαλμικά

11) Φάρμακα για βακτηριακή κολπίτιδα

12) Σκευάσματα Ασβεστίου

13) Αντινεοπλασματικά

14) Αναλγητικά

15) Για την Ψώρα

16) Για το Ουροποιητικό

17) Μυοσκελετικά

18) Αντιδιαβητικά

Πάντως το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων είναι πλέον πανευρωπαικό. Οι σοβαρές ελλείψεις σκευασμάτων στην Ευρώπη σε ημερήσια βάση είναι περίπου 300 φάρμακα, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα σοβαρή έλλειψη κάθε μέρα εμφανίζουν περίπου 20 φάρμακα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop