Τρίτη 27.02.2024 | Εορτάζουν: Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπιάδα, Νήσιος, Νήσης

Σήμερα η νέα πρόταση της Κομισιόν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17.10.2022 | 6:01 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Νέο πακέτο προτάσεων για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, παρουσιάζει σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg στον καθορισμό «δυναμικού πλαφόν» στις τιμές του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν προκειμένου να αποτρέψει την ακραία εκτίναξή τους στο TTF στην Ολλανδία και να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει όριο τιμών στις συναλλαγές στο ολλανδικό TTF όπου η τιμή του φυσικού αερίου αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην Ευρώπη.

Το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει έναν προσωρινό μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών εντός της ημέρας για να αποφευχθούν οι έντονες διακυμάνσεις, με στόχο να «διασφαλιστεί πιο υγιής μηχανισμός διαμόρφωσης τιμών», προστατεύοντας τις ενεργειακές εταιρείες από τις πολύ υψηλές τιμές ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό μεσοπρόθεσμα.

Το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή ενώ παράλληλα η ΕΕ εργάζεται για την υιοθέτηση ενός νέου σημείο αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής. Ο νέος δείκτης θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022, με το σημείο αναφοράς να αναμένεται να είναι διαθέσιμο εγκαίρως για την επόμενη περίοδο πλήρωσης αποθήκευσης αερίου στις αρχές του 2023.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να υιοθετήσει εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται στις αγορές ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αυξήσει το όριο των εγγυήσεων για τη συμμετοχή στις συναλλαγές στα χρηματιστήρια ενέργειας.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στους εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, η Επιτροπή θα επιδιώξει να ενισχύσει τις κοινές αγορές αερίου με στόχο την πλήρωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα. Εάν τα αποθέματα εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η επίτευξη του στόχου πλήρωσης 90% έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι για αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Το σχέδιο προβλέπει την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου για τα κράτη μέλη και να επιτραπεί στις εταιρείες να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης