Κυριακή 19.05.2024 | Εορτάζουν: Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα, Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος, Θεογνωσία, Θεόκτιστος, Μένανδρος,Βηθεσδά

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Σκληρή απάντηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην πρόταση των Ολλανδών για νέο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής

ΤΟΠΙΚΑ26.04.2024 | 9:02 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ποικίλες συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του Μίλτοου Γκουζούρη  διευθύνοντα σύμβουλου της ολλανδικής εταιρείας η HVA η οποία μετά το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας που εκπόνησε κατά παραγγελία της κυβέρνησης, τώρα σχεδιάζει να αλλάξει και το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής!

Μεταξύ εκείνων που σχολίασαν τη συνέντευξη του κ. Γκουζούρη που αναδημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Η ΕΡΕΥΝΑ, ήταν και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, σκληρή ήταν η απάντηση του Δημήτρη Κουρέτα στην Ολλανδική εταιρεία η οποία δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να «επενδύσει» στον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία, με μοντέλου τύπου υπό- Σαχάριας Αφρικής.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το εξής κείμενο:

Η Θεσσαλία αποτελεί σχεδόν το 20% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας. Τρεις φορές πάνω από τον εθνικό μέσο ορο για τις περιφέρειες της χώρας και 7 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό. Η Θεσσαλία έχει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της από αγροτική παραγωγή και τρόφιμα

Βαμβάκι, ελιές, τυρί, αμύγδαλα, ψυχανθή, φρούτα, κάστανα, κηπευτικά κλπ. Η ευρωπαϊκή οδηγία είναι να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα και εμείς ως Περιφέρεια έχουμε καταλάβει τη σημασία αυτή.

Αυτές τις μέρες κάνουμε την τελική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για την κατάθεση 13 νέων ποπ ΠΓΕ προϊόντων για τη Θεσσαλία όπως γνωρίζετε. Το μοντέλο των Ολλανδών είναι ένα άλλο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που μετατρέπει τον μικρό παραγωγό σε υπάλληλο των μεγάλων εταιρειών τροφίμων. Μοντέλο που εφαρμόζεται στον τρίτο κόσμο και στην Αφρική. Εμείς είμαστε αντίθετοι και την άλλη Τετάρτη θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το πρόγραμμα ανάπτυξης της περιφέρειας Θεσσαλίας σε εκδήλωση σε όλους τους φορείς της Θεσσαλίας. Και στη συνέχεια θα αναρτηθεί για ένα μήνα για σχόλια (στα ελληνικά φυσικά). Μετά θα πάει σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της Θεσσαλίας και μετά στην κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη της Θεσσαλίας είναι δική μας υπόθεση. Έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία να βαδίσουμε το δρόμο που βαδίζουν μεγάλες ευρωπαϊκές περιφέρειες με την παραγωγή προϊόντων με αξία.

Ο παραγωγός θα παραμείνει παραγωγός όχι υπάλληλος στην Χ εταιρεία. Θα κληθούν να τοποθετηθούν όλοι. Σύλλογοι, επιμελητήρια, βουλευτές, δήμοι κλπ.

Για να προχωρήσουμε επιτέλους.

Οι προθέσεις και οι αντιδράσεις

Μετά τις αντιδράσεις και μάλιστα από θεσμικούς εκπροσώπους, όπως ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας αλλά και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στην επίμαχη δήλωση του κ. Γκουζούρη είναι μάλλον προφανής η ανάγκη για μία διευκρινιστική δήλωση του ιδίου προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι πραγματικές τους προθέσεις.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης