Σάββατο 08.05.2021 | Εορτάζουν: Αρσένιος, Αρσένης, Αρσενία, Αρσίνα, Αρσινόη, Θεολόγος, Θεολόγης, Θολόγος, Θολόγης, Θολόης, Θεολογία, Θολογία, Μήλιος, Μήλης, Μηλιώ, Μηλιά, Μηλίτσα

Σκληρή κόντρα για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ15.01.2019 | 3:51 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μια από τις σκληρότερες κοινοβουλευτικές μάχες βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή σε μια πρόβα του σκηνικού πόλωσης που έχει ήδη στηθεί και θα πάει μέχρι τις εκλογές.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός

Με επιχειρηματολογία η οποία ταυτίζει την υπερψήφιση της κυβέρνησής του εκ μέρους των βουλευτών με πράξη «πατριωτικού συμφέροντος απέναντι στην ιστορία και την δημοκρατία», πολιτικούς ύμνους στον Π. Καμμένο και σφοδρή επίθεση στην ΝΔ και προσωπικά τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας άνοιξε χθες την διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

«Η δημοκρατία θα νικήσει», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία του, στον πυρήνα της οποίας ήταν όχι απλώς ο απολογισμός του έως τώρα κυβερνητικού έργου, αλλά και όσα – όπως είπε – πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

«Έχουμε μπροστά μας, πρώτα από όλα, και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Και ξέρω ότι αρκετοί από σας δεν θέλετε αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση. Δεν νιώθετε άνετα με αυτήν. Αλλά θα αναγκαστείτε να την υποστείτε», είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει:

«Έχουμε όμως μπροστά μας και άλλες μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Την ρύθμιση των 120 δόσεων ώστε να ανακουφιστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία. Το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και την στήριξη της στεγαστικής πολιτικής. Έχουμε επίσης την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με την εκκλησία της Ελλάδος. Για να επιλυθεί άλλη μια εκκρεμότητα δεκαετιών και οι σχέσεις πολιτείας εκκλησίας να εξορθολογιστούν και να μπουν σε στέρεες βάσεις».

Σε ό,τι αφορά δε το σκοπιανό, σημείωσε:

«Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις. Και είμαι βέβαιος ότι πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό».

Με αφορμή το θέμα αυτό είναι που μίλησε με θερμότατα λόγια για τον έως χθες συγκυβερνήτη του:

«Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα από θέση αρχής και θέση συνείδησης. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμένος. Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του».

Νωρίτερα είχε σημειώσει για την έως χθες συνεργασία του με τον Π.Καμμένο:

«Όλα αυτά έγιναν από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ που στήριξε και συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό. Και αυτή τη συνεργασία, την  έντιμη και ειλικρινή συνεργασία δύο τόσο διαφορετικών πολιτικών χώρων, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις θα την τιμώ και θα την σέβομαι πάντοτε».

Αντιθέτως, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση τόσο για τη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό, όσο και για την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση στηρίζεται σε βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων:

«Δεν σέβομαι όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική.Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο».

Και αργότερα:

«Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, έχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτή τη καθαρή, την έντιμη επιλογή. Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μας προκαλείτε και μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού. Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκρατήσανε το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους: «Μιλάτε όμως και για αποστάτες. Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κε Μητσοτάκη. Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τη κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν. Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές ; Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρεις βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων».

Ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, έκανε λόγο για μία «θλιβερή συναλλαγή», σε ζωντανή μετάδοση.

«Η σημερινή συζήτηση στην πραγματικότητα, πρόκειται για την τελευταία πράξη μίας παράστασης που παίζεται εδώ και 4 χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού για ένα άθλιο θέατρο που έστησαν ο πάνος Καμμένος και ο Αλέξης Τσίπρας με τρεις στόχους.

Να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες εξουσίας, να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και να κυρωθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα τα μόρφωμα των ΑΝΕΛ.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι τρεις στόχοι ζούμε έναν τραγέλαφο. Στην αρχή είδαμε να αναβάλλεται η συνάντησή τους, μετά να ανακοινώνεται ένα ψεύτικοι διαζύγιο και τελικά να διεκπεραιώνεται σε ζωντανή μετάδοση μια θλιβερή συναλλαγή. Ο κ. Καμμένος, δανείζει 2 βουλευτές του για να σωθεί ο κ. Τσίπρας τους οποίους δεν διαγράφει για να μην χάσει το προνόμιο του ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας».

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλά συγχωνεύτηκαν. Μάλιστα προσπάθησαν να περάσουν μια τροπολογία για τα εξοπλιστικά, για τα F-16. Είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα ξαναφέρετε αυτή την τροπολογία την οποία κατέθεσε νύχτα ο κ. Καμμένος και είμαι περίεργος να δω αν θα την ψηφίσετε.

Ποτέ, καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση, δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος, εν ενεργεία στρατιωτικό. Εσείς πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήστατε, φορώντας ακόμη τη στολή του.

«Για τον κ. Καμμένο ισχύει η λαϊκή ρήση. Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα συμπεθεριάζατε. Η έξοδος του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική και οι χειρισμοί προσυνεννοημένοι».

Κ. Τσίπρα, πολιτική για σας σημαίνει συναλλαγή. Συναλλαγή για δύο πλειοψηφίες. Κάπως έτσι, καταλήξαμε από τα σενάρια για μία κυβέρνηση ανοχής, σε μία κυβέρνηση συνενοχής.

Εσείς κ. Τσίπρα, παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς, Μακεδονική ταυτότητα και Μακεδονική γλώσσα. Αλήθεια, πότε αποτελούσαν αυτά μέρος της Εθνικής γραμμής;

Ο κ. Καμμένος, ο οποίος τώρα σκίζει τα ιμάτια του για να υπερασπιστεί το όνομα της Μακεδονίας, ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στη δική μας πρόταση δυσπιστίας, τη στήριξε. Είστε και οι δύο συνεργοί σε μία προμελετημένη μεθόδευση. Είστε υπόλογοι όχι μόνο στους Μακεδόνες, αλλά και σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό και την ιστορία.

«Είπατε ψέματα και εξακολουθείτε να κυβερνάτε με ψέματα», κατηγόρησε τη συμπολίτευση ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Κάνετε εγκαίνια με τα έργα ζωφραφισμένα σε μουσαμά. ‘Αθλιο θέατρο. Κοροϊδεύετε τους Θεσσαλονικείς στα μούτρα τους», είπε αναφερόμενος στην εκδήλωση στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Κάθε μέρα παραμονής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει και άλλα προβλήματα για τη χώρα. Θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να ξεκολλήσετε από τις καρέκλες σας όταν χάσετε την εξουσία.

Ευτυχώς η αυριανή ψηφοφορία είναι φανερή κι έτσι ονομαστικά, όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα σταθούμε δημόσια απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία υψώνει τις δύο τρύπιες σημαίες της. Τους δύο ιδιότυπους λόγους για τους οποίους προέκυψε αυτό το μόρφωμα. Ότι δήθεν διώξατε τα μνημόνια και δήθεν ξεκαθαρίσατε το πολιτικό τοπίο.

Κ. Τσίπρα, δεν σας χρειάζονται οι πολίτες να τους εξηγήσετε πόσο καλά ζουν και για το πόσο η οικονομία είναι το ατού σας. Δεν το επαναλάβατε σήμερα γιατί οι πολίτες βλέπουν τα χρέη, βλέπουν τις τρύπες στον λογαριασμό τους.

Όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, λέει ναι στη συμφωνία των Πρεσπών. Στηρίζει μία κυβέρνηση «κουρελού», χωρίς ατζέντα.

Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν τα κόμματα. Τη δίνει ανοιχτά και καθαρά ο λαός, μέσα από τις εκλογές.

 

Η Φ. Γεννηματά

Το αίτημα της για εκλογές επανέλαβε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μόνο οι εκλογές δίνουν απάντηση, δίνουν τέλος σε αυτό που ζούμε στον τόπο, είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, εθνικού σκοπού, δεν έχει σχέση με το έργο που παίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή και στην Ελλάδα.

Αναφερόμενη στον νέο υπουργό Εθνικής Αμυνας Β. Αποστολάκη είπε ότι είναι «ντροπή σας να κρύβεστε πίσω από το ήθος αυτού του ανθρώπου».

«Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός, για ποια κυβέρνηση ζητάτε; Εγώ στα έδρανα είδα τους ίδιους υπουργούς που συμμετείχε μάλιστα στην κυβέρνηση κουρελού του κ. Παπαδήμου.

Εσείς ευτελίζεται τα πάντα, μια κορυφαία διαδικασία όπως είναι η ψήφος εμπιστοσύνης.

Δεν σας εμπιστευόμαστε κ. Τσίπρα να διαπραγματευτείτε τα εθνικά μας θέματα», είπε η κ. Γεννηματά λέγοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει πληγές γιατί κρατά ζωντανή τη ρήτρα του αλυτρωτισμού.

Αναφερόμενη στη ψήφο εμπιστοσύνης έκανε λόγο για παζάρια που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των πολιτών και ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση να χειριστεί τα εθνικά θέματα.

«Είστε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και το μόνο σας επίτευγμα είναι η κωλοτούμπα» κλιμάκωσε την επίθεσή της η Φώφη Γεννηματά και παρομοίασε τον πρωθυπουργό με σουλτάνο της Ανατολής που καλλιεργεί φόβο στο λαό.

«Υποχωρήσατε ,υποθηκεύσατε τη δημόσια περιουσία στο υπερταμείο», είπε η κ. Γεννηματά.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop