Κυριακή 09.05.2021 | Εορτάζουν: Χριστόφορος, Χριστοφόρης, Φόρης, Χριστόφης, Χριστοφία, Χριστοφίνα, Ησαΐας

Σκόπια: Κυρώθηκε η συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12.01.2019 | 12:37 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με τις ψήφους 81 βουλευτών ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και το τελευταίο βήμα κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ, με την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών που θα οδηγήσουν στη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία». Η ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ στρέφει ουσιαστικά το διεθνές ενδιαφέρον στην Ελλάδα, καθώς στις επόμενες ημέρες η Αθήνα θα πρέπει να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα προώθησης του νομοσχεδίου κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ανεξαρτήτως ορισμένων τυπικής και διόλου ουσιαστικής πολιτικής σημασίας βημάτων που απομένει να γίνουν στα Σκόπια. Εν ολίγοις αναμένεται κωλυσιεργία εκ μέρους του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, η οποία, ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει τα επόμενα βήματα.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ ξεκίνησε τελικά το απόγευμα της Παρασκευής, και διήρκεσε λιγότερο από εξήντα λεπτά, στο τέλος των οποίων η συμφωνία των Πρεσπών είχε ουσιαστικά εγκριθεί από το σύνολο των 81 παρόντων βουλευτών. Έγιναν συνολικά έξι ψηφοφορίες, μία για κάθε τροπολογία, μία για το σύνολό τους και η έκτη για την προκήρυξη της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι υπόλοιποι 39 βουλευτές, ανήκοντες στο αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, δεν παρευρέθησαν καν στη Βουλή της ΠΓΔΜ, προτιμώντας ήδη από την πρώτη ημέρα έναρξης των διαδικασιών, την περασμένη Τετάρτη, να συμμετάσχουν μόνο στις διαδηλώσεις που έγιναν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Οι αριθμοί της χθεσινής ψηφοφορίας διαμορφώθηκαν έπειτα από ένα αρκετά έντονο παρασκήνιο, καθώς τις τελευταίες ημέρες το αλβανικό κόμμα BESA και ο επικεφαλής του Μπιλάλ Κασάμι ζητούσαν περαιτέρω διασφαλίσεις για το ζήτημα της ταυτότητας των υπόλοιπων εθνοτήτων της χώρας, πλην της κυρίαρχης σλαβομακεδονικής.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop