Σάββατο 02.12.2023 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Σκρέκας στη Βουλή: Πέντε ακόμη πολυεθνικές στο στόχαστρο

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ03.11.2023 | 4:29 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μόλις μία μέρα μετά την επιβολή των προστίμων – μαμούθ σε Procter & Gamble και Unilever για αθέμιτη κερδοφορία, από 1.000.000 ευρώ σε κάθε μία εταιρεία, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας ανέφερε στη Βουλή πως 5 ακόμη πολυεθνικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του ΟΤ.

Ας σημειωθεί ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε τρεις κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις (σ.σ. είχε προηγηθεί πρόστιμο 230 χιλ. ευρώ στη BIC επειδή πωλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους), ενώ οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν που δραστηριοποιούνται τόσο στον κλάδο των βασικών καταναλωτικών αγαθών καθημερινής χρήσης όσο και στον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Από τους εν λόγω ελέγχους, οι δύο φαίνεται πως ολοκληρώνονται άμεσα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα πρόστιμα.

Την αποκάλυψη ότι ακόμη 5 πολυεθνικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο της ΔΙΜΕΑ έκανε ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητείται το σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα – Επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο κ. Σκρέκας έστειλε αυστηρό μήνυμα πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθώς και η επιβολή προστίμων, αναφέροντας ειδικότερα ότι δεν είναι μόνο οι δύο πολυεθνικές στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που ελέγχονται από τη ΔΙΜΕΑ, για αθέμιτη κερδοφορία, αλλά ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και για άλλους πολυεθνικούς ομίλους με καταναλωτικά προϊόντα στην ελληνική αγορά.

«Επιβάλλαμε το ανώτατο όριο προστίμου για αθέμιτη κερδοφορία, σε δύο πολυεθνικές εταιρείες. Ελέγχουμε και τις υπόλοιπες, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα», είπε ο κος Σκρέκας.

Από την είσπραξη μέρους των προστίμων αυτών θα στηριχθούν οι καταναλωτικές οργανώσεις, προκειμένου να συνεχίσουν να συνεπικουρούν το έργο πάταξης των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Από τα πρόστιμα του καλοκαιριού, τα οποία επιβάλλαμε, είτε για παραπλανητικές εκπτώσεις είτε τώρα αυτά που επιβάλλαμε για αθέμιτη κερδοφορία, τμήμα αυτών των προστίμων θα το διαθέσουμε, για να στηρίξουμε τις οργανώσεις καταναλωτών, να μας βοηθήσουν και να συνεπικουρήσουν το έργο της κυβέρνησης μας, για να μειώσουμε τις τιμές στα ράφια και να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης