Κυριακή 03.12.2023 | Εορτάζουν: Γλυκέριος, Γλυκερός

Στα τέλη Ιουλίου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

ΤΟΠΙΚΑ12.07.2018 | 11:14 πμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Πιστωτικά αλλά και χρεωστικά είναι για μια ακόμη χρονιά για τους Τρικαλινούς τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων.

Ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων γνωρίζει αρκετό καιρό τώρα, αν θα πληρώσει ή αν έχει να λαμβάνει από την Εφορία, μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Άλλοι πάλι δεν γνωρίζουν μιας και δεν έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής τις φορολογικές δηλώσεις. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της Εφορίας Τρικάλων τις τελευταίες εβδομάδες και μετά την λήψη παράτασης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων υπήρξε μια κάμψη, καθώς πολλοί μετέθεσαν την υποχρέωση, μιας και είχαν περιθώριο μέχρι και τις 26 Ιουλίου. Πλέον ο χρόνος περνά και οφείλουν να σπεύσουν άμεσα να υποβάλλουν την φορολογική δήλωση. Αναφορικά με την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων σε επίπεδο νομού, όπως επίσης των χρεωστικών ή πιστωτικών εκκαθαριστικών κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με αριθμούς μιας και υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Για όσους έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα ο οικονομικός Γολγοθάς αναμένεται να ξεκινήσει από τον τρέχον μήνα καθώς στα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να καταβάλλουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος. Θα ακολουθήσουν, όπως εξάλλου έγινε και τα προηγούμενα χρόνια. δυο ακόμη δόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τώρα τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ξεκίνησε σε κάποιες των περιπτώσεων η πίστωση των χρημάτων που αντιστοιχούν στις επιστροφές. Ωστόσο μεγάλος αριθμός πιστώσεων αναμένεται προς τα τέλη Ιουλίου ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο όπου αναμένεται να γίνει ο συμψηφισμός των οφειλών.

Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τις φορολογικές δηλώσεις δεν θα εισπράξουν τις επιστροφές φόρου που θα αναγράφουν τα σημειώματα.
Και αυτό διότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να συμψηφίσουν τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που θα βεβαιωθούν εντός του Σεπτεμβρίου.
Η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσει πλέον νέο πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου οι εφορίες πραγματοποιούν κάθε χρόνο αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με όσες μηνιαίες δόσεις οφειλών ΕΝΦΙΑ υπολείπονται να καταβληθούν και δεν έχουν λήξει.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης